Haber

6 bin depremzedenin yaşadığı bölgede asbest tespit edildi

6 ŞUBAT depreminin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Hava Hakları Platformu tarafından yapılan incelemelerde asbest tespit edildi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Meclis Üyesi ve Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, kentte asbest tespit edilen yerlerden birinin de 6 bin kişinin yaşadığı Karacasu Konteyner Kenti’nin yakınında moloz depolama alanının bulunduğu bölge olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ta ağır hasarlı binaların iş makinaları ve patlayıcılarla yıkımı sürüyor. Yıkımın ardından bölgeyi toz bulutu kaplarken, TTB ve Türk Hava Hakları Platformu, uzmanların dile getirdiği asbest tehlikesine ilişkin araştırma yaptı. Araştırma kapsamında Kahramanmaraş, Elbistan ilçeleri ve Adıyaman’da yollarda ve yapraklarda biriken toz birikintilerinden ve kazı alanından örnekler alındı. Bu numuneler Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş bir laboratuvarda elektron mikroskobu ile analiz edildi. Analiz sonuçlarına göre numunelerde krizotil, antofilit ve aktinolit türlerinde asbest tespit edildi ve sonuç 36 sayfalık bir rapor halinde derlendi.

EN FAZLA ASBEST KAHRAMANMARAŞ’TA ÇIKTI

Türk Tabipleri Birliği’nin yayınladığı rapora göre en fazla asbest türüne Kahramanmaraş kent merkezinde rastlandı. Rapora göre Kahramanmaraş’tan alınan 21 örneğin 8’inde, Elbistan’dan alınan 15 örnekten 2’sinde, Adıyaman’dan alınan 30 örnekten 2’sinde asbest tespit edildi. Raporda en dikkat çeken detay ise 1500 konteynerde yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı Karacasu Konteyner Kenti’nin bulunduğu bölgede aktinolit türü asbestin tespiti oldu. Raporda, asbest tespit edilen bölgenin ‘şehrin güneyindeki büyük hafriyat çöplüğünün sınırı’ olduğu belirtildi. Yakınlarda depremden sonra sağlam kalan sabit bir yerleşim ve hakim rüzgarın altında kalan büyük bir konteyner kent bulunmaktadır. Kazı alanındaki yoğun tozun rüzgarla taşındığı nokta olarak tanımlanırken, yerden alınan ince toz örneklerinde asbest tespit edildiği belirtildi.

‘ÇÖKÜM ALANININ KAPATILMASI GEREKİYOR’

Raporu değerlendiren Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, sonuçlarının vahim olduğunu, bu nedenle bir an önce önlem alınması gerektiğini belirtti. Dr., asbestin kanserojen bir madde olduğunu ve güvenli bir sınır değerinin bulunmadığını, bu nedenle havada asbest bulunmaması gerektiğini kaydetti. Tiyekli ise deprem bölgesinde sorunun göz ardı edildiğini iddia etti. Ağır hasarlı binaların yıkımının atık bertaraf yönetmeliğine aykırı olarak yapıldığını öne süren Dr. Tiyekli, şöyle devam etti:

“Devletin çıkardığı yönetmelikler tanınmıyor ve mevzuata aykırı bir şekilde yıkımlar yapılıyor. Bunu ortaya çıkarmak için bir çalışma yaptırdık ve bunu yaparken de akredite bir laboratuvarla anlaşma yapıldı ve onlar da onaylandı. özel tekniklerle numune alınması istendi. Bu çalışmada enkaz veya moloz içindeki asbest değil, havadan yere çöken asbest vardı.” Asbest bulmak için girişimde bulunuldu. Kahramanmaraş kent merkezinde 21 bölgenin 8’inde asbest tespit edildi. Elbistan ilçemizde 15 alanın 2’sinde asbest tespit edildi. Bu çok çok kötü bir oran. Yani Kahramanmaraş şehir merkezindeki 3 numunenin neredeyse birinde asbest tespit edildi. Doğal olarak bu asbestin bulunduğu yerler çok değerlidir. Asbest dediğimiz gibi insanlardan uzak tutulması gereken bir kanser etkenidir ama ne yazık ki bugün depremden sağ kurtulan insanları yerleştirdiğimiz konteyner kentin yanında bir moloz depolama alanı var ve bu moloz depolama alanı da bir kirlilik kaynağı. asbest. Karacasu Konteyner Kenti Kahramanmaraş’ın en büyük konteyner kentlerinden biri ve biz bu molozu hemen yanına ve Karaziyaret İlçesine döktük. Oradaki rüzgarlar sürekli olarak konteyner kente ve çevre mahallelere asbest taşıyor. Bu, yetkililer tarafından acilen asbest analizi yapılmasını beraberinde getirmelidir. “Bu asbestlerin toz toplayıp etrafa saçılmaması için gerekirse üzeri örtülmeli, sürekli sulama yapılmalı, oradaki konteyner kentte kalan, o mahallede yaşayan insanlarımız bu asbest tehlikesinden uzak tutulmalıdır. “

‘DEPREMDE HAYATINI KANSERDEN KURTARANLARI ÖLDÜRMEMELİYİZ’

Dr., ayrıca Kahramanmaraş kent merkezi Doğukent Mahallesi’nde sitelerin bulunduğu bölgede ciddi düzeyde asbest tespit edildiğini ve buralarda nüfus yoğunluğunun yüksek olduğunu kaydetti. Tiyekli, “Tabii ki asbest sadece bu bölgelerle sınırlı değil, Kahramanmaraş trafiğinin aktığı ana arterlerde de var. Mesela Şekerdere Bulvarı ve Kayseri Çevre Yolu’nda asbest tespit edildi. Tüm asbest bölgelerinin yayılmayacak hale getirilmesi gerekiyor.” asbest ve insanların asbeste yakalanma riski azaltılmalı, biz ne yaptık Bu çalışma mutlaka tekrarlanmalı, diğer ağır metaller konusunda da bu çalışmalar yapılmalı.Kahramanmaraş halkı asbestle yaşamaya mahkûm edilmemeli. Kahramanmaraş’ın temiz hava soluma hakkı vardır ve bu hakkın elimizden alınmaması gerekir.Bu asbest tehlikesinin değerini mutlaka anlayalım ve depremde binlerce insanımız hayatını kaybetti, canını kurtaran biziz. “Kanserden kendimizi öldürmeyelim” dedi.

aralikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu