Haber

Amasra Komisyonunun CHP’li Üyeleri Başkan Taner Yıldız’ı İstifaya Çağırdı: “Kullanılan Dil ve Parmak Sallayan Tavırların Sebebi, Facianın Asıl…

Amasra’daki maden faciasını araştırmak için TBMM’de kurulan komitenin CHP’li milletvekilleri, Komisyon Başkanı Taner Yıldız’ın “gerçeğin ortaya çıkmasını engellediğini” savunarak bu vazifeden istifasını istedi. Yıldız’ı eleştiren CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “Biz milletvekillerine karşı kullanılan dil ve parmak sallayan tavırların sebebi, yaşanan facianın asıl sebebini örtbas etme çabasıdır” dedi. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “Bu komisyonun amacı Amasra faciasının tüm yönleri ile açığa çıkartılmasıydı. Ama maalesef komisyonun gidişatı Başkan Taner Yıldız’ın tavrı istikametinden Amasra kazasının sebeplerini örtme, sorumlularını gizleme kuruluna gerçek dönüşmek üzere. Buradan bir sefer daha uyarıyoruz kendisi bu kurul başkanlığından kendi inisiyatifiyle istifa etsin, ayrılsın ve kurulun gerçek bur halde çalışabileceği yeni bir lider seçilsin, kazayı tüm taraflarıyla ortaya koyalım” diye konuştu.

TBMM’de Amasra Maden Faciasını Araştırma Komisyonu’nun CHP’li milletvekilleri bugün basın toplantısı düzenledi. Komisyon üyesi CHP Amasra Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP Zonguldak milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ve CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer komisyonda gördükleri sorunları anlattı.

CHP’li Bankoğlu, kurulun dünkü toplantısına yaşananları anlatmak istediklerini belirterek, Komite Lideri Taner Yıldız’a “Komisyon Başkanı olarak görevlendirilmiş kişinin nobran, baskıcı ve üsten yönetim şeklini. Facianın nedenlerinin şeffaf şekilde araştırılmasına engel oluşunu kamuoyuyla paylaşmak için bugün sizlerleyiz” dedi.

Bankoğlu, Yıldız’ın eski Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanı olduğunu ve bakanlığı periyodunda 301 madencinin öldüğü Soma faciasının yaşandığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

“100 yılın en ölümlü maden faciası olan Soma’da 301 olmak üzere 405 madenci hayatını kaybetmişti. Başta Soma sebebiyle hiçbir faciaya ait ne isimli, ne de siyasi olarak hesap vermeyen ve aklanmamış bu kişinin komite başkanlığında bulunmasının yanlış olduğunu tekraren bizler ve başka muhalefet milletvekilleri de lisana getirdi. Kelamda objektif olması gereken komite lideri daima yaptığı müdahalelerle muhalefet vekillerine karşı kullandığı saygısız lisan ve hallerle kurulun sağlıklı çalışmasını engellemektedir. 42 kişinin hayatını yitirdiği bu acı olayın sebeplerini ortaya çıkarmak yerine bu işi örtbas etmeye çalışan bu kişi ile komitenin sağlıklı halde çalışması mümkün değildir.”

“KOMİSYONU APAR TOPAR KAPATTILAR, ADETA KAÇTILAR”

CHP’li Bankoğlu, Çalışma Bakan Yardımcısı Adnan Ertem’in dünkü toplantıda Amasra’daki madenin havalandırma ünitelerinde sıkıntı olduğunu ve yetersizlik olduğunu açıkladığını ancak Komisyon Başkanı Yıldız tarafından sözünün kesilerek, toplantının sonlandırıldığını dile getirdi. Bankoğlu, “4,5 saat soru sorduk ve yorum yaptık. Daha 15 dakika bile bu sorulara yanıt verilemeden kurul lideri ve iktidar vekilleri o kadar rahatsız oldular ki komitesi apar topar kapattılar, adeta kaçtılar” dedi.

“MİLLETVEKİLLERİNE KARŞI KULLANILAN LİSAN VE PARMAK SALLAYAN HALLERİN SEBEBİ, FACİANIN ASIL SEBEBİNİ ÖRTBAS ETME ÇABASIDIR”

“Biz milletvekillerine karşı kullanılan lisan ve parmak sallayan hallerin sebebi, yaşanan facianın asıl sebebini örtbas etme çabasıdır” diye vurgulayan Bankoğlu, Komisyon Başkanı Yıldız’a “Bu komite liderin özel alanı değildir. Milletvekillerine karşı takındığı siyasi nezaketten uzak ve otoriter idaresi ile esasen şaibeli olan bu kişinin kurul başkanlığı da, bu tutumları da kabul edilemez. Tüm bu haller yaşanan faciadaki gerçeklerin ortaya çıkarılmasına gölge düşürmektedir” diye konuştu.

“TANER YILDIZ’IN SEBEPLERİ ÖRTME KOMİSYONUNA DÖNÜŞMEK ÜZERE”

CHP’li Demirtaş, dünkü toplantıda yaşananlara ait şunları söyledi:

“Komisyonumuzun pahalı milletvekilleri çok değerli kıymetlendirme ve tespitlerde bulundular. Çalışma Bakanlığı’nın Rehberlik ve Teftiş Kurulu görevlilerine çok önemli sorular sordular. Maalesef Taner Yıldız, bu soruların açığa çıkmasını sağlayacağı yerde bu soruların cevaplanmaması yönünde neredeyse Bakan Yardımcısına talimatta bulundu. Hepimizin gözleri önünde oldu bu yaşananlar. Geçen haftaki komisyon toplantıları gece saat 11’e kadar devam ettiği halde, dünkü toplantıyı 18.30 civarında bitirdi. Bu komitenin hedefi Amasra faciasının tüm tarafları ile açığa çıkartılmasıydı. Fakat maalesef kurulun gidişatı Lider Taner Yıldız’ın tutumu yönünden Amasra kazasının sebeplerini örtme, sorumlularını gizleme komisyonuna doğru dönüşmek üzere. Buradan bir kez daha uyarıyoruz kendisi bu komisyon başkanlığından kendi inisiyatifiyle istifa etsin, ayrılsın ve komisyonun doğru bur şekilde çalışabileceği yeni bir başkan seçilsin, kazayı tüm yönleriyle ortaya koyalım.”

“HAYATİ SORULARA CEVAP ALAMADIK”

CHP’li Beko da “Komisyonda dün yaşanan tam bir rezalet. Biz çok değerli, hayati soruları sorduk lakin bir türlü karşılığını alamadık.  Ben orada şunu gördüm, saray komite liderine talimatını verdi, kurul lideri da bakan yardımcısına talimatını verdi. Bizim orada sormuş olduğumuz saatlerce soruların maalesef biz yanıtını alamadık. Biz sorduğumuz soruların yanıtını alamazsak, TBMM’de gerçekten bir maden yasasını çıkartamazsak, önümüzdeki dönemde madenlerde yaşanacak iş cinayetlerini durdurabilir miyiz?” diye sordu.

“42 KİŞİNİN VEBALİ TBMM’NİN BOYNUNADIR”

CHP’li Özer, Komisyon Başkanı Yıldız’ın dünya tarihine geçen 6 ölümlü iş cinayetinin “sorumlusu” olduğunu dile getirerek, şunları belirtti:

“Bizim ülkemizde, bilhassa madencilik başı bozuk, kontrolsüz, özel kesime rödovans yoluyla kiralanan, zalimce bir rant uğruna beşerler ölüyor arkadaşlar. Bakın 41’di, 42 kişi oldu. 42 kişinin vebali bu komisyonun boynunadır. TBMM’nin boynunadır. Onların çocuklarına, eşlerine, anne ve babalarına sorumluluğu bizim üzerimizedir.

Dün Çalışma Bakanlığı’nda bir sunum yapıldı. Oradan bir pencere açacağım. Türkiye’de 1001 tane maden işletmesi denetlenmiş ve para cezası yazılmış, 20 milyon lira para cezası yazılmış. İnanır mısınız, böldüğümüz vakit 20 bin lira tutuyor bir maden işletmesine yazılan ceza. Milyonlarca lira günlük çıkarı olan maden işletmesini 20 bin lira ceza ile durdurabileceğinizi düşünüyor musunuz?”

“BİRİNCİ SORUMLUSU RECEP TAYYİP ERDOĞAN’DIR”

CHP’li Yavuzyılmaz da maden faciasının sorumlularına ait şunları açıkladı:

“Amasra faciasının birinci sorumlusu Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. O nedenle de Kurul Lideri Yıldız, bu gerçeğin ortaya çıkmasını engellemenin telaşı içindedir. Neden birinci sorumlu Cumhurbaşkanı, ikinci sorumlu ilgili bakanlar, üçüncü sorumlu ilgili bakan yardımcıları. Artık dokümanları ile birlikte bakalım. Bu elimde gördüğünüz rapor uzman ön raporu. Eksper ön raporu kusurları sonuç kısmında belirtirken, teknik işçi sayısındaki eksikliğe vurgu yapıyor. Teknik işçi sayısındaki eksiklik, personel sayısındaki eksiklik Sayıştay raporları ile belirtiliyor. Yıllar içinde belirtilen bu acı gerçek AK Parti hükümetleri tarafından telafi edilmiyor. Sayıştay raporlarına nazaran Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndaki norm kadro işçi sayısın 14 bin. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun KİT Komisyonu’nda yaptığı sunumda, tarafımıza aktardığına göre 2022 Mart ayı sonu itibariyle Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan personel sayısı ise 7 bin 464. Bu emekçilerin 1935’i de 2023 yılı sonuna kadar emeklilik hakkına kavuşacak.

“İŞÇİLER YARI SAYIDA ÇALIŞTIRILIYOR”

Patlamanın gerçekleştiği Amasra Müessesi’nin norm takım emekçi sayısı 1145, çalışan personel sayısı ise yalnızca 590. İki personelin yapması gereken işi yalnızca bir personel yapıyor. Sayıştay raporu diyor ki ‘2020 yılında 1185 işçinin kritik işçi açığı bulunan nakliyat, hazırlık, tarıma sökme bakım, mekanizasyon, barutçuluk, elektrik ve elektronik gibi sanatlarda geçici sanat değişikliği yapılarak çalıştırıldığı tespit edilmiştir’. Yani personeller yarı sayıda çalıştırılıyor. Tıpkı vakitte kendi uzmanlıklarındaki işlerde çalıştırılmıyor. Bunun bir örneği de merkez gaz izleme sensörünün başında duran işçi. İşçi verdiği tabirde patlama gerçekleştiği anda, o gün ve evvelki günlerde gaz izleme servisinde iki kişi olması gerekirken yalnızca bir kişi çalıştığını ve bu durumu amirlerine bildirdiği halde tahlile ulaşılmadığını belirtiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu