Haber

B sınıfı sürücü belgesine sahip olanlar A1 sınıfı motosikletleri de kullanabilirler.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde değişiklik yapılması kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Değişiklikle birlikte B sınıfı sürücü belgesine sahip olanlar, A1 sınıfı (125 cc-11 kW-14 hp) motosikletleri kullanabilecek.

Motosiklet kullanmak isteyen B sınıfı sürücülerin en az 2 yıllık geçerli B sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları, başvuru tarihinden önceki 5 yıl öncesinde ise ehliyetlerinin geçici veya kalıcı olarak geri alınmamış olması şartı aranacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik şu şekilde:

“B sınıfı sürücü belgesine sahip;

a) En az 2 yıllık tecrübeye sahip geçerli B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak,

b) Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Durumları ve Sınavlar Hakkında Yönetmelikte iki tekerlekli araç kullanacaklarda aranan sağlık koşullarını sağlamak,

c) Başvuru tarihinden itibaren beş yıl içinde 2918 sayılı Kanuna göre sürücü belgesini geçici veya sürekli olarak geri almamış olmak,

Her türlü ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kurs Yönetmeliğinde bu fıkrada belirtilen kurallara uyanlar için belirtilen sürücü eğitim kursunun tamamlanması ve A1 sınıfı sertifikanın verilmesi şartıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ehliyet sistemi kayıtlarına işlenmektedir. A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilen motosikletler ülkemizde de kullanılabilmektedir. Bu durum için gerekli kod sürücü belge sistemi kayıtlarına eklenir, sürücü belgesine herhangi bir kod yazılmaz. Ancak söz konusu kişiler dilerlerse 2 yıl içerisinde belgelerini ehliyetlerine kaydettirebilirler. “Sistem kayıtlarında bu kod bulunan kişinin bu fıkrada sayılan kurallardan herhangi birini kaybetmesi veya 2918 sayılı Kanun uyarınca ehliyetinin geçici veya sürekli olarak geri alınması halinde, bu yetkisi trafik kolluk kuvvetleri tarafından iptal edilir veya başka bir işleme gerek kalmaksızın sürücü belgesi vermeye yetkili birimlerdir.”

(HABER MERKEZİ)

eskipazarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu