Ekonomi

Belarus avroyu döviz sepetinden çıkardı: Rus rublesinin payının artırılmasına karar verildi

Belarus Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, 12 Aralık itibarıyla euronun ülkenin döviz sepetinde yer alan yabancı paralar listesinden çıkarılacağı, Rus rublesinin payının ise yüzde 50’den artırılacağı belirtildi. yüzde ila yüzde 60.

Açıklamada, 2022 yılında Belarus’un başta Rusya ve Çin olmak üzere Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) ülkeleri ile dış ticaret hacminin arttığı ve dış ekonomik ödemelerde ticaret ortaklarının ulusal para birimlerinin kullanımının arttığı kaydedildi.

Beyaz Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle ticaretin gerilediği koşullarda avro cinsinden ödemeler azalırken, Rus rublesi ile işlem hacminin arttığı, dolayısıyla Beyaz Rusya Merkez Bankası’nın da arttığı vurgulandı. Avroyu döviz sepetinden çıkarmaya ve Rus rublesinin payını artırmaya karar verdi.

Böylece, ülkenin döviz sepetinde Rus rublesinin payı yüzde 60, ABD dolarının payı yüzde 30 ve Çin yuanının payı yüzde 10 olarak belirlendi.

Belarus Borsası’nda euro alım satımına devam edileceği ve Belarus rublesinin euro karşısındaki resmi kurunun euronun ABD doları karşısındaki çapraz kuru baz alınarak belirleneceği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu