Haber

Beyoğlu’ndaki terör saldırısında bomba bir tekstil atölyesinde 2,5 saatte hazırlandı.

Beyoğlu’nda 13 Kasım 2022’de terör örgütü PKK/YPG tarafından düzenlenen terör saldırısının ortasına bombayı yerleştiren Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 36 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin hayatını kaybettiği, 99 kişinin yaralandığı ve çok sayıda iş yerinin hasar gördüğü terör saldırısına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Hatalar Bürosu tarafından hazırlanan 154 sayfalık iddianamede 6 kişi, 123 müşteki ve 36 sanık öldürüldü.

İddianamede, zanlı Albashir’in Türkiye’ye gelişinin YPG/PYD terör örgütünün üst düzey yetkilisi “Hacı” kod adlı bir kişinin talimatıyla hukuka aykırı olarak organize edildiği belirtildi.

İddianamede bu kişinin şüpheliyle WhatsApp üzerinden iletişime geçeceklerini söylediği, her mesajdan önce “(…)” gibi şifreli bir mesaj göndererek gönderenin kendisi olduğunu belirtecekleri ve iletişim kuracakları ifade edildi. Böylece.

Zanlı Albaşir’in Menbiç’ten ayrılmadan önce kendisine öğretildiği üzere tanımadığı bir numaradan önce parantez içinde üç nokta şeklinde şifreli mesajı aldığı ve ardından “Ben senin kocanım” mesajı gönderdiği iddianamede, şu ifadelere yer verildi: İddianamede, mesajı gönderen kişinin Türkiye’ye birlikte geçeceklerini ve birlikte Türkiye’ye geçeceklerini söylediği belirtildi. Görüntüyü vereceklerinin erkek kişi olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

İddianamede, zanlı Albashir’in kendisiyle karı-koca ilişkisi kuracak olan Bilal El Hacmaos ile görüşerek yol hazırlıklarına başladığı, “Hacı” kod adlı kişinin şüpheli Albashir’e talimat verdiği belirtildi. Bilal El Hacmaos’un sözünü tutmak için.

İddianamede, Hacmaos’un İdlib’de bir yere gittiği ve çantaların yanı sıra çantanın içinde beyaz, yumuşak dokulu, un benzeri patlayıcı maddeler ve bunların içinde kırmızı renkli kadın iç çamaşırlarıyla döndüğü belirtildi. iç çamaşırlarında kablo ve tel benzeri nesnelerin ve patlayıcı maddelerin konulabileceği özel bölmeler vardı. karıştığı bildirildi.

İdlib’de kaldıkları beşinci gün iddianamede Bilal El Hacmaos’un Albashir’e getirdiği iç çamaşırını giymesini istediği belirtildi.

İddianamede, hareket kabiliyetine engel olmayan, bol, rahat kıyafetler giyen Albashir’in bu şekilde Hacmaos’la evinde kaldığı ve kimliği belirlenemeyen Ebu Hasan’ın kullandığı motosiklete bindiği kaydedildi.

Yaya olarak sınır duvarını geçerek Türkiye’ye girdiler.

İddianamede, zanlıların kaçakçıların arasından sınır duvarını geçerek yaya olarak Türkiye’ye giriş yaptıkları, uzun süre yürüdükten sonra kendilerini bekleyen araçla yola devam ettikleri belirtilirken, zanlıların sabah saatlerinde araç değiştirdikleri belirtildi. Hatay, Ceyhan, Adana ve Pozantı ile İstanbul’a geldi.

Zanlıların Ferhat Habeş’in Türkiye’deki konutuna yerleştiklerinin aktarıldığı iddianamede, Albashir’in eve ilk geldiklerinde kendilerine ayrılan odaya iç çamaşırlarına gizlenmiş 2 grup toz maddeyi Hacmaos’a teslim ettiği ve bu kişinin de İdlib’den beri onları taşıyordu. Sırt çantasına koyduğu ve çantanın fermuarına takılan asma kilitle koruduğu, bir süre sonra zanlıların Habeş’in atölyesinde kalmaya başladığı bildirildi.

Taksim’de 3 kez keşfedildi

İddianamede, Hacmaos’tan Fatih’te fotoğraf ve video çekmesi talimatı verilen Albaşir’in 18 Ekim 2022’de Fatih Camii’ne giderek oradan manzara eşliğinde Hacmaos’u arayıp fotoğraf ve görüntüler çekerek İstanbul’a gönderdiği belirtildi. “Hacı” kod adlı kişi. .

Albashir’in 8 Ekim, 22 Ekim ve 4 Kasım 2022 tarihlerinde Taksim çevresinde keşif yaptığı vurgulanan iddianamede, bu zanlının talimat üzerine Hacmaos’un emriyle patlayıcı madde imali ile uğraştığı ifade edildi. “Hacı” kod adlı bir kişinin, 4 Kasım 2022’deki son keşif çalışmasına birkaç gün kala, kullanılacak malzemeleri satın almak için harekete geçtiği ifade edilmişti.

İddianamede, zanlının Hacmaos’un verdiği 100 lirayla hırdavatçıdan koli bandı ve 2 kilo 10 santimetre çapında beton çivi aldığı kaydedildi.

Dokuma atölyesinde bomba hazırlandı

İddianamede, Hacmaos ve Albashir’in İdlib’den getirdikleri ve hırdavatçıdan aldıkları malzemeleri çalıştıkları ve barındıkları tekstil atölyesine getirerek 2,5 saat boyunca bombayı hazırladıkları vurgulanırken, patlayıcının patlatıldığı bildirildi. sonradan dikkat çekmeyecek bir çantaya konulmuştur.

İddianamede, zanlıların saldırıyı 12 Kasım 2022’de gerçekleştirmeyi planladıkları ancak Hacmaos’un yurt dışına kaçma planı nedeniyle kararından vazgeçerek eylemi ertesi güne bıraktığı, zanlıların ise oradan ayrıldığı ifade edildi. ertesi gün kahverengi çanta ve çantalarla atölye.

İddianamede, zanlı Yasir Korali’nin kendi kullandığı araçla gerçek yoldan Taksim’e geldiği, Hacmaos’un bombayı çantanın alt kısmına yerleştirip üzerine gıda maddeleri koyduğu, saat 14.00’te araçtan birlikte indikleri belirtildi. Hacmaos, Atatürk Kültür Merkezi’nde çantayı Albashir’e teslim etti ve aynı aracı Edirne’ye götürdü. Yurt dışına kaçmak için atölyeye döndüğü söylendi.

İddianamede, elinde poşetle İstiklal Caddesi’ne yürüyen Albashir’in patlamanın olacağı bankta oturup örgütün talimatını beklemeye başladığı belirtildi. El yapımı bomba patlatılırken, bombanın bulunduğu çantayı olay yerinde bırakan zanlının Taksim Meydanı’na doğru yürümeye başladığı vurgulandı.

İddianamede, Edirne’den yurt dışına kaçarak hakkında yakalama kararı çıkarılarak kırmızı bülten istenen Bilal Hacmaos ile tutuklu zanlı Albashir’e 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 1949’dan 3 bin 9 yıla kadar hapis cezası verildi. bombalı saldırıyı organize eden ve talimatını veren sözde örgüt. Yönetim kadrosunda yer alan Cemil Bayık’ın da aralarında bulunduğu diğer sanıklar için 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenerek 1.938 yıldan 3.16 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.

İddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkemenin iddianameye ilişkin incelemesi sürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu