Ekonomi

Borsa İstanbul bu hafta açılacak mı?

Türkiye’de borsa geçen haftaki sert düşüşlere rağmen Pazartesi ve Salı günleri açık kaldı. Çarşamba günü iki kez devre kesicinin tetiklenmesinin ardından borsa 15 Şubat’ta açılacak şekilde kapandı. 8 Şubat Çarşamba günü de tüm işlemler iptal edildi. Piyasa bir yandan ilk iki günde yapılan işlemlerin yeniden açılıp açılmayacağını, diğer yandan 15 Şubat’ta açılıp açılmayacağını tartışıyor.

Ekonomim.com’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre; piyasa uzmanları, yatırımcılara açıklama yapılmadan, şirketlerin etki analizi değerlendirmeleri açıklanmadan, likidite ve makine süreçleri konusunda adım atılmadan borsanın açılmasının yanlış olduğunu söylüyor. 15 Şubat’taki açılışta da aynı senaryonun gerçekleşebileceğini söyleyen piyasa uzmanlarının beklentisi Borsa İstanbul’un açılışının ertelenmesinden yana.

Fortuna Capital CEO’su Dr. Altuğ Özaslan, çarşamba günü borsanın açılışını gerçek bulmadığını belirterek, halka açık tüm şirketlerin depremin kendilerini nasıl etkilediğini ve 2023 projeksiyonlarını ve beklentilerini nasıl değiştireceğini açıklaması gerektiğini söyledi. Özaslan, “Beklentiyi yatırımcı alıyor, yatırımcı hangi beklentiyi alacak. Şirketlerden herhangi bir açıklama yapmadan ve öngörüleri paylaşmadan borsanın açılmasını doğru bulmuyorum. Tüm şirketler etkiyi, öngörüleri ve beklentileri paylaşmalı.”

Borsa Uzmanları Derneği’nden yapılan açıklamada, Borsa İstanbul bünyesindeki piyasaların kapanış sürelerinin en az 5 iş günü daha uzatılması gerektiği belirtilirken, Takasbank aracılığıyla hisse senedi karşılığı fon sağlanmasına dikkat çekildi. ve söz konusu süre içinde likiditeye ihtiyaç duyan kişi ve kuruluşlara teminat garantisi. (KAYNAK)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu