Haber

Bosnalı Sırp lider Dodik, “taşınmaz mal yasasının” yürürlükte kalacağını duyurdu

Bosna-Hersek’in iki yanından biri olan Sırp Cumhuriyeti (SC) Cumhurbaşkanı Milorad Dodik, Yüksek Temsilci Christian Schmidt tarafından askıya alınan “taşınmaz mal yasasının” yürürlükte kalacağını belirterek askıya alma kararını kabul etmiyor.

Dodik, Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Schmidt’in bugün yürürlüğe girmesi beklenen maddenin SC’de askıya alınmasına Bonn Yetkilerini kullanarak dün akşam tepki gösterdi.

Kararı tanımadıklarını belirten Dodik, SC’nin Schmidt’i Yüksek Temsilci olarak da tanımadığını söyledi.

Dodik, “SC, yürürlükte kalacak olan taşınmaz mal yasasını çıkardı. Yasal olarak seçilmeyen yüksek temsilcilerin kararları SC’nin resmi gazetesinde yayınlanmıyor.” söz konusu.

Bosnalı Sırp lider Dodik, ülkeden geçen her “yolcu”nun Bosna-Hersek ve SC’nin iç işlerine karışmaya hakkı olmadığını savundu.

SC Ulusal Meclis (NSRS) Başkanı Nenad Stevanoviç de NSRS’nin aldığı kararların uygulanacağını belirterek, “Schmidt’i tanımıyoruz. Tanımadığımız birini görevden alamayacağımız için üzgünüm.” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı’nın Boşnak Üyesi Denis Beciroviç’in ardından konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsiç, söz konusu yasanın anayasaya uygun olup olmadığının değerlendirilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

emlak sorunu

1992-1995’te Bosna-Hersek’teki savaşı sona erdiren Dayton Barış Antlaşması’na kıyasla taşınmazların taraflarla ilgili olduğunu savunan SC, söz konusu madde ile taşınmazların yönetiminin de kendilerine ait olduğunu savunuyor.

NSRS tarafından Aralık ayında oylanan anayasaya aykırı taşınmazlar yasasının bugün yürürlüğe girmesi beklenirken, SC’nin yasa çerçevesinde kullandığı kamu kurumlarının da bunların “parçası” olduğu iddia ediliyor.

Taşınmaz mal sorunu Bosna Hersek’teki savaştan bu yana konuşulan bir konu olurken, ülkedeki taşınmazların devletle mi yoksa bu taşınmazları kullanan kuruluşlarla mı ilgili olduğu tartışılıyor.

imranliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu