Haber

CHP Trabzon’da kongreye başladı: ‘Tabanda değişim hareketi var’

TRABZON – 14 Mayıs Genel Seçimlerinde Trabzon’dan 1 milletvekili kazanan ve beklentilerin altında kalan Cumhuriyet Halk Partisi’nde kongre süreci dün başladı. Vakfıkebir ilçesinde ilk kez düzenlenen kongrede seçime tek liste olarak giren Olcay Bahadır başkan seçildi.

CHP’de ilçe kongreleri bugün ah, 9 Ağustos’ta Şalpazarı, 10 Ağustos’ta Beşikdüzü, 12 Ağustos’ta aralıklı, 17 Ağustos’ta Düzköy, 19 Ağustos’ta sürmek, 20 Ağustos’ta hayrat, 24 Ağustos’ta ÇaykaraVe Dernekpazarı, 26 Ağustos’ta Çarşıbaşı, 27 Ağustos’ta Arsine, 2 Eylül’de Ortahisar, 8 Eylül’de Tonya, 9 Eylül’de Yomra, 10 Eylül’de AkçaabatVe Maçkayılında yapılacak seçimlerle tamamlanacak.

Ekim ayında il kongresi belirlenecek bir tarihte tamamlanacak ve yeni yönetimler 5 ay gibi kısa bir sürede yerel seçimlere hazırlanacak.

YENİ İLÇE BELEDİYELERİ HEDEF BEŞİKDÜZÜ

Trabzon’da sadece Beşikdüzü ilçe belediyesini elinde bulunduran CHP, kongrede yapacağı yenileme ile Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde belediye sayısını artırmayı hedefliyor. CHP, Beşikdüzü Belediyesi ile birlikte tabanının güçlü olduğu Tonya, Düzköy ve Ortahisar merkez ilçelerinde başarı elde etmek istiyor.

Trabzon’un en büyük ilçesi olan Ortahisar’ın 3 buçuk yıldır CHP ilçe başkanlığını yürüten Fatih Suat Oyman ile başlayan kongre sürecini, partideki değişim arzusunu ve yaklaşan kongre sürecini konuştuk.

Oyman’ın kongre sürecinden yerel seçimlere kadar süre darlığından yerel seçimlerdeki hedeflerine, ittifak tartışmalarından değişimin kongrelere yansımasına, değişim çağrısına kadar pek çok konudaki sorularımıza verdiği yanıt İBB Lideri Ekrem İmamoğlu’nun kendi adaylığına ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

Kongreleriniz CHP’de tartışmaların yoğun olduğu bir dönemde başladı. Kongre süreciniz nasıl ilerleyecek?

5 Ağustos itibariyle Türkiye genelinde genel bir kongre süreci başlıyor. Trabzon’da özellikle Cumartesi günü kongrelerimiz Vakfıkebir ile başladı. Kongre süreçleri her zaman heyecanlı süreçlerdir. Her zamanki gibi yaşadığımız seçim sonuçlarının değerli bir etkisini görüyoruz. Buna bağlı olarak taban kanında hareketler olur. Kongrelerin de bu hareketliliğe göre şekilleneceğine inanıyorum. Kongrelerin yanı sıra doğal olarak ‘yapabilmemiz gerekenleri’ tartışabileceğimiz ortamlar yaratmamız gerekiyor.

‘YEREL SEÇİM SÜRECİNİ ÖNEMSİYORUZ’

Sorumluluğu alacak idareleri delegelerimiz belirliyor. Ancak yönetimler belirlendikten sonra atılacak çok adım olacağını düşünüyorum. Yapılması gerekenlerin hızlı bir analizini yapıp, geleceğe dair bu umutla yeni bir dönem oluşturmalıyız. Çok önemsediğimiz bir yerel seçim süreci yaklaşıyor. Özellikle Ortahisar İlçe Başkanlığı olarak bu bölgede yerel olarak çok değerli çalışmalarımız var. Güçlü bir saha çalışması ve belediye meclis üyelerimizin güçlü katkılarıyla Ortahisar çevresinde değerli çalışmalara imza attık. Bunun için de süreçte hangi adımların atılması gerektiğini bilen bir yönetim anlayışıyla Ortahisar’da yolumuza devam etmek istiyoruz.

CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman.

‘KONGRELER VE YEREL SEÇİMLER KAPANIŞ SÜRECİNİ ETKİLEYECEK’

Yerel seçimler yaklaşıyor. Seçimler ile kongrelerinizin bitiş tarihi arasındaki süre sınırlıdır. Bu durum kurumlarda bir dezavantaj yaratır mı?

Elbette sürenin kısalığının etkisi olacaktır. Ancak genel idarelerin veya sorumluluk almak isteyen idarelerin bu bilince sahip olacaklarına inanıyorum. Buna göre değerli adımlar atılmalıdır. Katılımı artırarak ilçe ve belediyelerde ne yapmak istiyoruz? Ne iş yaptık? Vatandaşa ne sunalım? Mevcut belediyelerde vatandaş hangi hüznü yaşıyor? Bu mağduriyetleri gidermek için hangi projeleri ortaya koymalıyız? Böyle bir çalışma yapılmalı. Yönetimlerin tabana dayalı, katılımı artıran değerli bir süreci sorarak ve istişare ederek yürütmek için stratejik planlamalar yapması gerektiğini düşünüyorum.

‘YAPTIĞIMIZ İŞLER SEYE YANSIYACAK’

2019 yılında yapılan yerel seçimlerde CHP Trabzon’da Beşikdüzü Belediye Başkanlığı’nı kazanırken, Düzköy Belediye Başkanlığı’nı AK Parti’ye kaptırdı. Önümüzdeki seçimlerde CHP için hangi ilçe belediyeleri daha gerçekçi hedefler olarak duruyor ve bu alanlara yönelik özel çalışmalar yapılacak mı?

Tüm ilçelerimiz yerel seçim sürecinin ciddiyetinin farkındadır ve her zaman en değerli aday Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Bundan dolayı tüm ilçelerimiz tüm gayretlerini gösterebileceklerdir. Trabzon geneline baktığınızda ilçeler içinde Ortahisar değerli bir toplamdır. Çünkü nüfusun yarısına sahip ve oy potansiyeli açısından önemli bir seçmene sahip. Ancak iller bazında nasıl yaklaşılması gerektiğini değerlendirmek daha doğru olur diye düşünüyorum. Kendi bölgem için daha özgürce konuşabilirim. Ortahisar az önce bahsettiğim gibi sadece Trabzon’un değil bölgenin en büyük ilçelerinden biri olması itibariyle stratejik bir değere sahip. Burada yapılabilecek birçok proje, vatandaşa dokunabilecek adımlar birçok bölgeye örnek teşkil edecek konumdadır. Birlikte yaptığımız çalışmalara bu değerle yansıtacağımızı düşünüyorum. Çünkü son üç buçuk yıldır görev başındayız.

Çok şükür güzel etkinlikler yaptık ve seksen altı mahallemizde etkinliklerimiz oldu. Burada hep olumlu geri dönüşler aldık. Vatandaşla sürekli iletişim halinde olduk. Başkanlarımızla görüşüyoruz. Özellikle mahallenin sorunlarını ele aldık. Bunları bilgiye dönüştürdük. Bugün hangi mahallede, hangi sorunlar var diye sorduğunuzda çok değerli bilgilere sahibiz. Bunları neden yapıyoruz? Çünkü yerel yönetimlerde yani yerel seçimlerde bunları analiz etmek açısından ne eksikti, ne yapılamadı? Trabzon Ortahisar’da bakış açısı neydi? Değişmesi gerekenler konusunda çalışmalarımızı yaptık. Özetleyecek olursak, genel hatlarıyla Cumhuriyet Halk Partisi her zaman değerli bir etki yaratır ve yıllardır da bu doğrultuda çalışmaktadır. Her ilçenin buna göre hareket edeceğini düşünüyorum.

‘İTTİFAK OLSA YA DA OLMAMASINA CHP SEÇİM İÇİN HAZIRLANACAK’

Türkiye son 3 seçime ittifaklar düzeyinde girdi. Seçimler genel olarak 3 bloğa dönüştü. Partinizin önümüzdeki yerel seçimlerde ittifakı sürdürmesi faydalı olur mu?

Bu bölgesel olarak değerli olabilir. İttifakların devamı genel merkezimizin değer katacağı bir süreçtir. Ancak ne olursa olsun bu bağ devam eder ve herkesin ortak noktası şehre hizmet etmektir. Cumhuriyet Halk Partisi tek başına girse bile değerli bir etki yaratıyor. Bölgelerde değerlendirilirse, bölgelerde nasıl adımlar atılması gerektiği ile birlikte biraz daha stratejik düşünerek atılacak adımlarla birlikte değerlendirileceğini düşünüyorum. Şu anda bunlar hakkında gelişigüzel bir görüş alışverişi olmadı. Süreçte devam edecek. İttifak olsun ya da olmasın, Cumhuriyet Halk Partisi önemli bir şekilde yerel seçimlere hazırlanmak zorundadır. Biz idareler olarak vatandaşa her zaman huzurlu, en uygun, en kaliteli ve en verimli yaşam ortamını sağlamak için çalışmalarımızı yapmak zorundayız. Cumhuriyet Halk Partisi her zaman bunu yapabilmiştir.

‘KURULUŞLARDA DEĞİŞİM HAREKETİ VAR’

28 Mayıs seçimlerinin ardından CHP içinde bir değişim daveti ortaya çıktı ve tartışmalar başladı. Bu değişiklik kongrelere yansıyacak mı?

Görüldüğü gibi ilçe ve iller bazında bir hareketlilik var. Özellikle bu süreci titizlikle takip etmek ve kurumu gerçekten dinlemek gerekiyor. Çünkü bu sorumluluğu üstlenen bireyler olarak kurumun ne düşündüğünün bizler için çok değerli olduğunu düşünüyorum. Ancak kongre ile birlikte mutlaka değişiklikler ve yenilemeler olacaktır. Bunun tabandan tavana yansıyacağını düşünüyorum. Düzenleme ne olursa olsun, her zaman uzun vadenin bir sonucu olarak bir değerleme yapılmalıdır. Ve bu değerlendirme sonucunda tabana kulak vermek gerekiyor. Üssün dinlenmesi sonucunda gerekli adımların atılması gerekiyor. Kendi disiplinimiz olarak en büyük parti içindeki organımız kongredir. Kongre delegeleri de esasen bunun bir örneğini göstereceklerdir.

“DEĞİŞİMİN GİDECEĞİNE İNANIYORUM AMA BU YETERLİ DEĞİL”

Cumhuriyet Halk Partisi mensubu her zaman soru sorandır. Her zaman en uygunu olabilmek için hem eleştirebilen, olayları tartışabilen, hem de neyin nasıl gelişmesi gerektiği konusunda fikir yürütebilen bir yapıdır. Değişim olursa, yenilenme olursa çok atakların olacağına inanıyorum. Ama bunun yeterli olmadığına da inanıyorum. İyileştirmeye de ihtiyacımız var. Çünkü bu gelişmeyle birlikte atılacak reformlara ve adımlara ne derseniz deyin, bizim de onlara ihtiyacımız var. Bunlardan biri de şu sıralar gündemde olan tüzük değişikliği.

Tüzük değişikliğinin kısa bir süreye sıkıştırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tüzük ve tüzüklerle birlikte daha uzun bir süre bırakılarak nelerin eksik olduğu ve daha katılımcı bir üye tabanına nasıl ulaşılabileceği tartışılarak daha kucaklayıcı ve demokratik bir yapıya kavuşabilirsek, genelgelere ihtiyaç duymayız. sonra getirildi. Kongrelerden sonra gelen yönetimlerin bu işe katkı sağlayacak tüm adımları bir an önce atması gerektiğini düşünüyorum. Tabii tüzük konusunda atılacak adımlar konusunda eksiklerimizi tamamlamak için üyelerle bir araya gelip çalışma yapmak durumundayız. Buna devam edersek hemen hayata geçireceğiz. Bir tüzük çalıştayı düzenleyip Ortahisar olarak bir şehri tanıtmak istiyoruz. Çünkü çok önemsiyoruz.

‘EKREM BAŞKANININ GÖRÜŞMELERİNİN ESASI VAR’

Değişim daveti özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından yapılıyor. İki kez girdiği İstanbul seçimlerini kazandı ve Cumhurbaşkanlığı için de kazanan profili olarak adı öne çıktı. İmamoğlu’nun çağrılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ekrem Başkan gerçekten sadece İstanbul’da değil yurt genelinde önemli bir karşılık buldu. O da kucaklayıcı dili, farklı siyaset anlayışı, yürüteceği projelerle belediyecilik ve sosyal belediyecilik nedir diye örnek olabilecek, Cumhuriyet Halk Partisi’nde son dönemdeki en iyi atılımlardan birini gerçekleştirmiş çok değerli bir cumhurbaşkanıdır. Ancak kendisi şüphesiz Türkiye siyasi tarihinde önemli yer alacak ve gelecekte ciddi adımlar atma potansiyeline sahip bir cumhurbaşkanıdır.

Ekrem Başkan’ın çıkışlarının bir destek olduğunu biliyorum. Hem anket çalışmaları hem de yapılması gerekenlerle ilgili verilerle birlikte çalışır. Bu nedenle değerli buluyorum çünkü o da değerli işler yapıyor, değerli veriler alıyor ve nelere değer verilmesi gerektiği ve bu bilgilere göre neler ekleyebileceğimiz konusunda çalışıyor. Ancak bu süreçte görüyorum ki, tüm teşkilat yapılarıyla, bu partiye katkı sağlayacak fikir, düşünce ve fikirleri geliştirecek gençler ve kadınlarla, onunla birlikte neler gelişecek ve neler gelişecek, önemli çalışmalar yapılacak. Nasıl. Çünkü bunlar şu anda gerçekten ihtiyacımız olan şeyler. Bu katkıların yanı sıra bir an önce yerel yönetim sürecini ön plana çıkarmamız ve yerel seçimlere odaklanmamız gerektiğine inanıyorum.

Yeni dönemde Ortahisar İlçe Başkanlığına aday olur musunuz? Belediye başkanlığı veya belediye başkanlığı için bir fikriniz var mı?

Bir önceki liderlik adaylığımızda özellikle Ortahisar çevresinde vatandaşlarla temasa geçen, mahallelerin sorunlarını ve onlara karşı neler yapabileceğimizi ortaya koyan bir politika izlemeye çalıştık. Çünkü biz Cumhuriyet Halk Partisi geleneğinden gelenlerle birlikte onların sorunlarını öğreniyor, sorunları öğrendikten sonra biraz profesyonel bir yaklaşımla, teknik bilgimiz dahilinde ve katılımı artırmak için her ne pahasına olursa olsun birlikte analiz ediyoruz. STK veya ilgili öğretim kadrosu. Yetkili ile iletişime geçtik ve onlarla birlikte iletişime geçerek gerçek analizler sunmaya çalıştık. Ve Ortahisar nezdinde vatandaşın en güçlü sesi olduğumuzu öğreniyoruz ve bu bize memnuniyet veriyor. Bunları bize yetki verildiğinde nasıl ilerleyeceğimizi göstermek için yapıyoruz. Ortahisar dediğimiz yer hem nüfus olarak 25 ilden büyük hem de seksen 86 mahallesi olan değerli bir coğrafya. Her mahallede çalıştık, faaliyette bulunduk. Dolayısıyla buradaki bilgilerin kim olursa olsun geleceğimize ışık tutacağına inanıyorum. Buna göre hareket ederiz.

‘ORTAHİSAR İLÇE BAŞKANLIĞINDA DEVAM ETMEK İÇİN BANA SAYGI BULUYORUM’

Şu anki başkan olduğum için “buraya adayım” demek istemedim. Sadece Cumhuriyet Halk Partisi üyesi olsam da gurur duyduğum bir yerim var. Ben başkan olarak hazır bulunurken “neden, nerede yapayım, neyi kaçırdık, nasıl tamamlayabiliriz” diye düşünerek hareket ediyorum. Dolayısıyla bu eylemlerin sonucunda Ortahisar Kaymakamlığı olarak devam etme yolunda değerli bir lütuf bulunmaktadır. Neyse ki, birçok farklı güven türü vardır. Ancak bir yük olarak 3 buçuk yıllık tecrübe ile yerel seçim sürecinin yaklaşmasıyla birlikte yüklü ilçede kalmamın bana kıymetli bir lütfu oldu. Biz de bu sese kulak vererek ilçe başkanlık sürecini devam ettirmek için girişimde bulunduk. Buna göre önümüzdeki süreçte bunu daha detaylı bir şekilde anlatacağız.

habersuleymanpasa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu