Ekonomi

Çin ekonomisindeki güçlü toparlanma barışçıl bir Ortadoğu’ya bağlı

Analistler, Çin ekonomisinin son yıllardaki en güçlü rüzgarlarla karşı karşıya olduğu bir dönemde, Orta Doğu’daki daha geniş çaplı çatışmaların Çin’in bölgedeki güç ihtiyaçlarını ve ekonomik çıkarlarını tehlikeye atabileceğini belirtiyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi’nden Çin’in petrol politikaları uzmanı Philip Andrews-Speed, New York Times’a şöyle konuştu: “Çin, Orta Doğu’daki mevcut istikrarsızlığa, özellikle de bu istikrarsızlık artarsa, büyük ölçüde maruz kalacak.”

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin, ekonomisini beslemek için istikrarlı enerji piyasalarına bağımlı. Çin’in petrol ithalatının yaklaşık yarısı Basra Körfezi’nden geliyor.

Suudi Arabistan, Çin’in iki numaralı ham petrol kaynağıdır ve Katar, Çin’in en değerli sıvılaştırılmış doğal gaz kaynaklarından biridir. ABD ve diğer ülkelerin İran, Rusya ve Venezuela’ya yaptırım uygulamasıyla birlikte Çin’in İran’dan petrol ithalatı günde 1 milyon varilin üzerine çıktı.

Singapur Ulusal Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü’nde kıdemli araştırma görevlisi olan Jean-Loup Samaan da NN’e şunları söyledi: “Çin’in bölgedeki ekonomik çıkarları öncelikli olarak Körfez’den gelen enerji tedariği, dijital bağlantı ve çeşitli ülkelerdeki altyapı anlaşmalarına odaklanıyor.” İran’la çatışmanın tırmanması “Ve Basra Körfezi’ndeki deniz sularının istikrarını tehdit etmesi halinde bu çıkarlar zarar görecektir” dedi.

Londra’daki SOAS Çin Enstitüsü müdürü Steve Tsang şunları söyledi: “Xi yönetimindeki Çin, Orta Doğu da dahil olmak üzere her yerde saygı duyulmak ve takdir edilmek istiyor, ancak sonuçta gerçekten zor bölgesel güvenlik sorunlarını çözmek için gerekli olanı yapmak konusunda isteksiz. alçakta asılı olan meyveye gider ve temelde orada durur.” ” söz konusu.

Forex Haber Merkezi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu