Ekonomi

Çukurova’da anız yangınlarına karşı uyarı

Yüreğir Ticaret Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarlalarını bir sonraki ürün ekimine hazırlamak isteyen bazı çiftçilerin, Türkiye’nin en önemli tarım merkezi olan Çukurova’da buğday hasadının ardından anız yakmaya başlayacağına dikkat çekti. Tarım, uyarılarda bulundu.

Başkan Doğan, Çukurova’nın Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “Çukurova’da anız yangınları her geçen yıl azalsa da devam ediyor. Buğday hasadının başlamasıyla birlikte tarlalarını bir sonraki döneme hazırlamak isteyen bazı çiftçiler harekete geçti. tüm uyarılarımıza rağmen anız yakılıyor” diyen Anız yangınları da çevreye geri dönüşü olmayan zararlar vererek topraktaki minerallerin ölmesine neden oluyor. Çiftçiler tarlalarını hazırlamak isterken aslında bir sonraki ekimlerinde daha fazla gübre, daha fazla kimyasal ilaç ve haşerelere karşı gübre kullanmak zorunda kalıyorlar.”

“Anız yakmak toprağın verimini azaltır”

Her yıl anız yangınları konusunda çiftçileri bilgilendirdiklerini ifade eden Doğan, “Bilindiği gibi anız, tarımsal üretim sonucu hasat edilen mahsulün toprakta kalan kök ve saplarıdır. Buğday ve mısır hasadından sonra tarlada bırakılan anızların ekonomik olacağını, ikinci iş için tarlanın sürülmesinin çok yanlış olduğunu anlatan “Bu yol, toprağın verimini düşürürken, sürdürülebilir tarım için de önemli bir tehlike oluşturuyor. Anızı yakmak yerine, tahıl hasadı toprak yüzeyine yakın bir yerde yapılabilir. Bu durumda kalan saman daha az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacak ve anız yakmaya gerek kalmayacak” dedi.

“İnsan sağlığını olumsuz etkiler”

Doğan, “Yangınların oluşturduğu duman trafikte görüş alanını daralttığı için kazalara neden olabiliyor. İnsan sağlığını da olumsuz etkileyen anız yangınları, yazılı ve görsel bağlantı araçları kullanılarak oluşturduğumuz farkındalıkla uzun süredir azaltılıyor. ve sosyal medya.konuştu. – ADANA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu