Ekonomi

Daha sıcak sulara inmeden Amerika’yı rahatsız etti! Stratejik bölgedeki misyon

  • HABER 7 – ÖZEL

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük depremin ardından devlet ve millet dayanışma içinde yaralarını sarmaya devam ediyor.

Afet coğrafyasını diriltecek planlar oluşturulurken, milli sanayi hamlesi hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye’nin ilk uçak gemisi olarak bilinen TCG Anadolu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girdi.

TCG ANADOLU’NUN ÖZELLİKLERİ

  • Gemi uzunluğu ve genişliği: 232 m

  • Genişlik: 32m

  • Maksimum yükseklik: 58 m

  • Maksimum hız: 21 deniz mili

  • Hareket aralığı: 9.000 mil

  • Ağır hizmet garajı: 1.410 m²

  • Hafif hizmet garajı: 1.880 m²

  • Gemi iskelesi: 1.165 m²

  • Hangar: 900 m²

  • Uçuş güvertesi: 5.440 m²

  • Savaş uçağı kapasitesi: 6 savaş uçağı

  • Saldırı helikopteri kapasitesi: 10 adede kadar Bell AH-1 Kobra

  • Ayrıca: 8 nakliye aracı, 2 Seahawk helikopteri

  • İnsansız hava aracı kapasitesi: 10 TB-3 ve diğer versiyonlar

Aynı anda 110 SİHA’ya ev sahipliği yapması beklenen gemide, aynı anda 1300 askeri personel ve amfibi taarruz harekatı yapabilecek bir tabur konuşlandırılabilecek. Öte yandan Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli otomobili TOGG, mart ayında teslim edilecek.

Savunma Stratejisi ve Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda, Emekli Albay Eray Güçlüer ve Terör ve Güvenlik Uzmanı Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ,TCG Anadolu gemisinin ordumuz için kritik önemine değinerek, Ekonomist Hikmet Baydar, TOGG’un katkısına vurgu yaptı. İşte; Alabarda, Güçlüer, Başbuğ ve Baydar’dan Haber 7’ye yapılan özel açıklamalar:

“GELECEK PROJE ŞİMDİ BAŞLADI”

Terör ve Güvenlik Uzmanı Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, TCG Anadolu gemisinin su ile buluştuğu anda yeni projenin başlatıldığını duyurdu:

“Geminin teknik özellikleri zaten belli. İspanyol gemisi Juan Carlos’tan örnek aldığımız bir projeydi ama son kertede İspanya’yı geçtik diyebilirim. dünyada eşi benzeri olmayan bir araca sahip oldum.Bu bir başlangıç,söyleyeyim… Bu proje suyla buluşup Deniz Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girdi ama bir sonraki proje çoktan başladı.Her ne kadar kamuoyu pek bir şey bilmese de… Ve daha iyisi, daha büyüğü inşa edilecek…”

“OSMANLI KÖLE AĞIR GELİR”

Başbuğ, TCG Anadolu gibi araçların sahada hazır tutulmasının önemini ve mevcut Yunanistan örneğini şöyle ifade etti:

“Şimdi bu işin teknik kısmı… Manevi ve askeri yönüne gelecek olursak Yunanistan’ın son dönemde suçun ötesine geçecek saldırılar yaptığını görüyoruz… Bir cephe açmaya çalışıyorlar. ABD’den aldıkları talimatla Türkiye’ye karşı yeni bir yara ve yeni bir cephe… Yunanistan kurmaya çalıştığı bu oyunun altında kalıyor ve kolay kolay toparlanamıyor… Bu başka bir coğrafyadaki yıkım gibi değil… Çünkü Osmanlı tokadı ağırdır ve kendi tarihlerini sorgulayacak durumdadırlar… Son telaffuzları ‘karasularını 12 mile çıkarmak’ oldu… 12 millik hudutları gezdirecek ve ‘Bilmiyorum’ diyecek. 12 mil. Böyle bir alan yok. Sıkıysa dışarı çık.”

STRATEJİK ALANDA ÇALIŞACAK

Yunanistan ve ABD’nin Türkiye’de tüm dikkatleri ile seçimleri beklediklerini belirten Başbuğ, Türkiye’de 2023 genel seçimlerinin önemine vurgu yaptı:

“Bu geminin ilk görev yeri olarak Girit Adası ve çevresinde konuşlanabileceğine dair izlenimlerimi Haber 7 ile paylaştım. Şu anda gemide görev yapacak subay, astsubay ve gemi komutanı tayin edildi. geminin komutanı da dahil.herhalde marmaris’teki son derece kritik deniz üssümüze kayıtlı bir savaş gemisi.ilk görev yerinin girit açıkları olabileceğini düşünüyorum.hem amerika hem de yunanistan’a gözdağı verilecek.ilk görev bu yönde olmalı . “

“KLİŞE ASKERİ ANLAYIŞI DEĞİŞTİRECEK”

TCG Anadolu’nun faaliyet göstereceği alanda klasik anlayışı değiştireceğini kaydeden Savunma Stratejisi ve Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda, Haber 7’ye yaptığı özel açıklamalara şu sözlerle başladı:

“TCG Anadolu, özellikle Mavi Vatan coğrafyasındaki bazı kalıplaşmış askeri anlayışları değiştirecek. Neden? SİHA sistemleri ile.Asimetrik kuvvet çarpanı ne demek?Şimdiye kadar konvansiyonel olarak geliştirilen hava ve deniz kuvvetlerinin Ege’de taarruz edeceği öngörülüyordu.İşte Türkiye’de şu kadar savaş uçağı var, Yunanistan’da bu kadar… O yüzden artık TCG Anadolu savaş uçakları Türkiye’den kalktıklarında 50-60 saat havada kalabilecekler ve Türkiye savaş etkinliğini kanıtlayarak savaş alanındaki tüm rakiplerine gözdağı verebilecek bir potansiyel ortaya çıkarmış olacak. bölge.”

İSPANYA’DAKİ MODELDEN ÜSTÜN

TCG Anadolu’nun İspanyol menşeli Juan Carlos gemisinden teknolojik olarak daha güçlü ve donanımlı olduğunu belirten Alabarda, şunları kaydetti: Mavi Vatan’da Türkiye Cumhuriyeti’nin hava ve deniz gücüyle cebelleşirken, hiç ummadığınız bir anda bu gemiden havalandıktan sonra hiç ummadığınız Batı cephesinden düşmanı görmek mümkün olacaktır. , çoğunlukla beklediğiniz Doğu cephesinden ziyade. İstanbul’da TCG Anadolu gemisinden kalkan bir SİHA, Adriyatik’teki olası tehdidi ortadan kaldırmak isteyebilir… Bu, geminin son derece asimetrik bir kuvvet çarpanı gibi davranacağını gösteriyor. Bu gemi özel SİHA sistemleri ile donatılacağı için geminin İspanya’daki modeline göre üstün niteliklere sahip olduğunu görmek olağandır. İspanya’nın şu ana kadar böyle bir gücü olmadı… Dolayısıyla Türkiye gibi SİHA devi bir ülke için bu konuda böyle bir saldırıyı değerli kılmak gerekiyor.diye tamamladı.

GÜÇLÜER: “DEVRİM”

Emekli Albay Eray Güçlüer, Sedef Tersanesi’nde geliştirilen ve milli dengeye kazandırılan TCG Anadolu’nun ‘devrim’ olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“TCG Anadolu gemisi, Türk denizcilik tarihinde bir ‘devrim’ olarak yorumlanmalı. Aslında birbiri ardına çok değerli adımlar atıldı. Türkiye’nin ilk Milli Muharip Uçağı hangardan çıkarak motorunu çalıştırdı ve testleri başladı. ülkenin stratejik güvenliğini sağlamak açısından devrim niteliğinde bir atılımdı çünkü TCG Anadolu bir uçak gemisi… Ve aynı anda amfibi hareketler yapabilen bir tabur taşıyor… Şimdi böyle düşündüğünüzde TİHA’lar ve bir saldırabilecek muharebe gücü… Bunu bir arada düşündüğünüzde muharebe kümelenmesini görebiliyorsunuz, çok değerli bir gelişmeydi.”

KOORDİNASYON MERKEZİ OLACAK

TCG Anadolu’nun birçok farklı alanda kullanılabileceğini belirten Eray Güçlüer, Doğu Akdeniz’de Türkiye aleyhine oluşturulan konvansiyonel güce dikkat çekti:

“Havadan müdahale edip aynı anda denizden koordinasyon sağlayabilirsiniz, denizaltılara karşı kabiliyeti vardır, kendi donanmamızın denizaltılarını yönetebilirsiniz… Yani burası bir uçak gemisi, aynı zamanda bir komuta merkezi… Aynı zamanda bir yüksek seviyeli komuta merkezi… Bu güne kadar böyle bir şey beklenmiyordu… Türkiye’nin denizde hem hava hem de deniz unsurları var… Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tarihinde ilk kez kazandığı bir beceriydi. Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı birikmiş konvansiyonel bir güç… Batılıların onu savunmak için oradaki petrol sahalarını yığması bahane… Güç vardı… Dolayısıyla böylesine dalgalanan bir muharebe gücü ve komuta merkezinin sağlayabileceği unutulmamalıdır. bu tür konvansiyonel güçlerin engellenmesinde büyük takviye… Türkiye’nin caydırıcılığı kat kat arttı, bunu rahatlıkla söyleyebilirim.”

“TEKNOLOJİK AKIL ALANINDA NEREDE GELDİĞİMİZİ İSPATLAYAN BİR ÜRÜN”

Mart ayında ilk kez teslim edilmesi beklenen TOGG, Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili olarak tarihe geçti. Ekonomist Hikmet Baydar, 29 Ekim’de kasetten çıkan aracı Haber 7 okurları için değerlendirdi:

“Yerli oranı yüksek otomotiv departmanının bir parçası olmak değerli bir konu. Ayrıca istihdam yaratması açısından da yine değerli olduğunu düşünüyorum. Piyasadaki çalışmalara alternatif olarak da ortaya çıkacaktır. İkame bir çalışma olduğu için ithalatı azaltıcı etkisi olması, geldiğini ispatlayan bir üründür… Tüm bunlara ek olarak Türkiye’nin yurt dışında tanıtımını kolaylaştırabileceğini söyleyebiliriz. Olayın bir çok boyutu olduğu için kolay bir iş olarak görülmemeli… Onun dışında fiyat olarak 1 milyonun altında bir rakam beklemiyorum ama vergi avantajıyla 1 milyonun altında. laf konusu olur ama 1-1.5 milyon ortası bir rakam beni şaşırtmaz… Son olarak TOGG’un kalite olarak segmentinin altında bir araç olduğunu düşünmüyorum.Çok başarılı bir araç olduğunu düşünüyorum. “

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu