Ekonomi

Kayseri’de hal esnafı basit bir yöntem benimsiyor: Fiyatlar düşecek

Kayseri Meyveciler Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Osman Akbıyık, hal esnafının kolay bir şekilde vergilendirilmesine olanak sağlayan düzenlemeyle ilgili “Basit usule geçişle birlikte pazarlardaki fiyatlarımız otomatik olarak düşecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan ve 13 büyükşehirdeki hal esnafının kolayca vergilendirilmesine olanak sağlayan yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Kararı ile aralarında Kayseri’nin de bulunduğu 12 büyükşehirde faaliyet gösteren hal tacirlerinin kolay bir tarzdan faydalanmasının önü açıldı. Böylece bu büyükşehirlerde edep ve edebe tabi olma kurallarına uyan çarşı esnafının menfaatleri gelir vergisinden muaf tutulacak.

Kayseri Meyve Sebze ve Pazarcılar Odası Başkanı Osman Akbıyık, esnafın üzerinden vergi yükü kalktığı zaman vatandaşın sırtından da otomatikman kalkacağını belirterek, “Biz eskiden muhasebe bedelini ödüyorduk. ,ortalama ödemeler ve her ay vergiler.Kolay yönteme geçilerek bu maliyetler ortadan kalktı.Bu maliyetler düştüğünde esnafımız bunu işine yansıtacak.Maliyet yükseldiğinde de vatandaşın sırtına binmek zorunda kalıyoruz. bu maliyeti işte göstermek zorunda.Yani iş arttı.Bu kolay yol ile piyasalarda fiyatlarımız otomatik olarak düşecek.Artık vergi defteri tutulmayacak.Ek ödeme olmayacak.Şu anda, en küçük esnafımız 350 TL vergi veriyor ortadan kaybolmuş olacak.Bunlar bizim için çok büyük maliyet oldu.Esnafın üzerinden bu yük kalktığı zaman vatandaşın üzerinden de otomatikman kalkacaktır.Pazar esnafımız günlük al, günlük sat. Onuncu güne bırakmayacağız. Günlük ilgimiz çıkınca işleri bitirmeye çalışıyoruz. Bu yüzden çalışmalarımız taze. Vatandaşlarımızın da pazarı tercih etmesini istiyorum. Pazar kültürünü bırakmayın. Şu anda pazar yerlerinde seç-al işlemi yapıyoruz. Her gün taze çalışmalarımız geliyor. Domateslerimiz markette 10-12 TL, marketlerde 25-26 TL. Tüm işlerde yarı yarıya fark vardır. Bence pazarı tercih etmeliler. Ondan sonra da Cumhurbaşkanımızın esnafa verdiği desteklerle düşecek. Bu kolay işleme geçişle birlikte fiyatlar düşecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu