Haber

MKE Genel Müdürü: Fırtına obüsü ile görüşmemiz olmadı

MAKİNE Kimya Sanayisi (MKE) AŞ Genel Müdürü İlhami Keleş, “Ukrayna ile havan topu konusunda herhangi bir görüşmemiz olmadı. Tarafsızlık politikamız gereği Ukrayna’ya doğrudan mühimmat satmıyoruz. MKE, Ukrayna’ya doğrudan ihracat yapmadı. , herhangi bir müzakere de yok.” dedi.

MKE AŞ ile Savunma, Havacılık, Uzay ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA) iş birliğinde, potansiyel tedarikçilerle bir arada olmak ve ortak iş birliği fırsatlarını değerlendirmek amacıyla düzenlenen MKE-SAHA Tedarikçi Toplantısı, Ankara Ticaret Odası Congresium Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. . . 600’e yakın tedarikçinin katıldığı etkinlikte MKE tarafından sunumlar yapıldı. Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi ve MKE Genel Müdürü İlhami Keleş, sunumların ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

‘AMACIMIZ YÜKSEK KATMA MALİYET ÜRETMEK’ Bakan Yardımcısı Tüfekçi, bu etkinlikle; Tedarikçi büyütmek, birlikte katma değer yaratmak ve iş birliği yapmak için atılacak adımların temellerinin atıldığını belirterek, “İnşallah MKE’nin üretim kapasitesinin artırılması, MKE’nin köklü geçmişi ile üretim kabiliyetleri, teknolojileri ve üretim kabiliyetleri ile ihracatının artırılması gibi hedeflerimiz var. Burada yer alan tedarikçilerin zaten sergilediği yetenekler, “Tedarikçilerle işbirliği yapmak, MKE’nin çalışmalarını zenginleştirmek ve onları pazara daha hızlı tanıtmak hedeflerimiz arasındayız. Ancak en değerli hedeflerimizden biri daha yüksek katma değer üretmek ve bunun için üretim teknolojilerinde otomasyon gibi süreci hızlandıran faaliyetlere değer vermek.” F-16’MKE’DEN ÇIKARILACAK BİR ÜRÜN GELİŞTİRDİK Keleş, şu anda çalıştıkları firmaların etkinliğe davet edilmediğini belirterek, “Amacımız bu firmaların yeteneklerini tanımak, ihtiyaç duyacağımız bahislerde daha geniş bir tedarikçi ağına hitap etmek; daha rekabetçi, daha fazla teknoloji ağırlıklı, daha uygun maliyetli işler sağlıyor. Bu sayede hem eserlerimizin kalitesini artırmayı hem de tedarik süreçlerimizi hızlı ve uygun maliyetli hale getirmeyi hedefliyoruz.” MK-84 mühimmatının deniz mayını olarak kullanılması konusunda Koç Savunma ve TÜBİTAK SAGE ile yeni bir çalışma geliştirdik. MK-84’ün kanatlı güdüm kiti ile 70 kilometre uzağa fırlatılabilen versiyonunu geliştirdik.Bu hem Türk Silahlı Kuvvetlerine önemli yetenekler kazandıracak hem de ihracat potansiyeli yüksek bir eser olarak ortaya çıkacak.Mühimmat olacak F-16’lardan, Akıncı’dan, Aksungur’dan atılabilecek silahlar.” “İHRACATIMIZ 400 MİLYON DOLARI AŞTI.” doların üzerinde. İkinci taraf ihracatımızın süreci devam etmektedir. Özellikle teknoloji transferlerinde MKE önemli bir ihracat potansiyeli yakalamıştır. Mühimmat sınır tesislerinde ve çeşitli silahların hat tesislerinde teknoloji transferleri değerli bir potansiyel haline gelmiştir. Şu anda 3 ülke ile sınır çizme süreci devam etmekte olup, 8 ülke ile bu konudaki müzakereler devam etmektedir. 2022 yılında ihracatımız 34 milyon dolardı. Oradan buraya gitti. Doğal olarak konjonktürün bunda çok etkisi var ve stoktan satışlarla zaten bu seviyeye gelindi. Bu nedenle ihracatın sürdürülebilir olması için daha katma değerli, teknoloji ağırlıklı ve ortak üretime geçilmesi gerekiyor.” çok değerli bir potansiyel.Onun dışında ortak yapımlar, üçüncü ülkelere karşı ortak yapımlar, teknoloji transferleri ve yetenek konsolidasyonları konuşulmaya başlandı.Türkiye’nin yakaladığı bu ihracat rüzgarını iyi değerlendirmek gerekiyor.Biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımız da devam ediyor. Bu tıbbi çalışmalar için Körfez ülkelerini ziyaret edeceksiniz ve 1-2 gün içinde oradan çok güzel haberler alacaksınız” dedi.

Ukrayna’nın Türkiye’den Fırtına obüsü temin etmek istediği sorusuna ise Keleş, “Ukrayna’da hat kurulumu yok. Fırtına obüsüyle ilgili herhangi bir görüşmemiz olmadı. Tarafsızlık politikamız gereği doğrudan mühimmat satışımız yok. MKE Ukrayna’ya doğrudan ihracat yapmadı, müzakere de yok” diye yanıt verdi.

merkez-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu