Sağlık

THD Başkanı Özbaş’tan ‘Hemşire Göçü’ Değerlendirmesi: Tutamayız!

Hemşire Göçü Artıyor! Türk Hemşireler Derneği (THD) Genel Başkanı Azize Atlı Özbaş, Bilim Sıhhat Haber Ajansı’na (BSHA) yaptığı açıklamada, Almanya’nın hemşirelere ‘Hoş Geldin Bonusu’ olarak 8 bin Euro (203 bin TL) vereceğini açıklamasının ardından, Türkiye’den Almanya’ya artacaktı. ) ‘hemşire göçü’ ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Hemşirelerimizi Türkiye’de tutamayız” diyen THD Lideri Özbaş, sadece Almanya’da değil; ABD, Kanada ve Malta gibi ülkelerde hemşire açığı olduğunu ve bu ülkelerin ülkemizden hemşire alımı yapmaya çalıştığını söyledi. Gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere hemşire göçünde gerçek bir trend olduğuna dikkat çeken Özbaş, Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin (ICN) ülkeleri “hemşirelerinize sahip çıkmaya, acil önlem almaya, somut adımlar atmaya” davet ettiğini belirterek, şunları kaydetti: tüm dünyada 30 milyondan fazla hemşire açığı ve krizi olduğu. sözlerine ekledi.

THD Hemşire Göç Eğilim Anketi Güncellenecek

Türkiye’de doktor göçünün ardından hemşire göçünde de önemli bir artış var. Doktor göçü için Türk Tabipler Birliği’nden (TTB) tatmin edici durum raporu alan doktor sayısı gösterge teşkil ederken, hemşire göçü sayısına Sağlık Bakanlığı dışında hiçbir yerden ulaşılamıyor. THD tarafından yürütülen ‘Hemşire Göçü’ Hk. ‘Hemşire Göçü Eğilim Araştırması’ BSHA, Nisan ayında 8.274 hemşire ile gerçekleştirdiği anket çalışmasını kamuoyuyla paylaştı ve araştırma sonucunda ankete katılan hemşirelerin yüzde 76,3’ü; Ekonomik kriz, sağlık sorunları, yönetimsel mobbing, beceriksizlik ve siyasi sorunlar nedeniyle ‘insanca yaşamak ve yaşatmak’ umuduyla 7001 kişinin Türkiye’den göç ettiği yayımlandı. THD Lideri Özbaş, hemşire göçüne dikkat çekmek amacıyla araştırmayı güncellemeye hazırlandıklarını belirtti.

Hemşirelerimizi Türkiye’de Tutamayız

Almanya’nın hemşire açığını kapatmak için yurt dışından ülkeye gelecek hemşirelere 8 bin Euro’luk ‘hoş geldin ikramiyesi’ vereceğini açıklaması, Türkiye’den yurt dışına hemşire göçünü tetikler mi? Üniversitelerin 4 yıllık hemşirelik fakültelerinden mezun olan hemşireler uzun süredir dil kurslarına katılarak yurt dışına hazırlanırken, Almanya’nın ‘hoş geldin bonusu’ uygulamasının hemşire göçünü daha da artıracağı düşünülüyor.

THD Lideri Azize Atlı Özbaş Almanya’nın hemşirelere ‘hoş geldin bonusu’ olarak ‘hoş geldin bonusu’ olarak şimdiden yükselişe geçen hemşirelere 8 bin euro uygulamasının olup olmadığı sorumuza ise şu yanıtı verdi: “Uzun süredir söylüyoruz ki yurtdışında hemşire sıkıntısı var. Uluslararası Hemşireler Konseyi tarafından 12 Mayıs’ta yapılan açıklamada dünyadaki hemşire açığının 30 milyonu aştığı belirtildi. Bu rakamlar Dünya Sağlık Örgütü ve ICN numaralarıdır. Hemşire göçündeki eğilim, gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru aşikârdır. ABD’deki hemşirelerin yaklaşık yarısını farklı ülke vatandaşları ve farklı ülkelerde eğitim görmüş hemşireler oluşturmaktadır. Dünya nüfusu yaşlanıyor. Hemşire nüfusu yaşlanıyor. Özellikle pandeminin etkisi ve ağır çalışma koşulları tüm dünyayı hemşire krizine soktu. Bu yıl bir hemşire krizi var, bu yüzden ICN hükümetleri acil harekete geçmeye ve somut adımlar atmaya davet etti. Ülkemiz hemşire göçünün çok yoğun olduğu bir ülkedir. Hemşirelerimizi Türkiye’de tutamayız. Hiçbir şey daha iyi gitmedi. Yine ICN, ‘dünya hemşireleri sınırsız ve tükenmez bir kaynak olarak görüyor ama hemşireler hem sınırlı hem de tükeniyor’ şeklinde bir yaklaşıma sahip. Ülkemizde de durum bu.”

ABD, Kanada ve Malta da Hemşirelerimizi Almaya Çalışıyor

Özbaş, “Hemşire gücü sınırsız bir güç olarak görülüyor ve bu nedenle değeri pek takdir edilmiyor” diyerek sözlerine devam etti. . Yıllardır bu eve dikkat çekmeye çalışıyoruz ama pek dikkate alınmıyor. Evet hemşire yetiştirmeye devam ediyoruz, yabancı hemşirelere kapımızı açıyoruz ama gelişmiş ülkeler üst düzey hemşirelerimizi alıyor.”

Hemşirelerin işten ayrılmaması için ne yapılmalı?

“THD olarak Hemşire Göçü ile ilgili dört önerimiz var” diyerek açıklamalarına devam eden Özbaş, “Özellikle hemşirelik eğitimi ve mesleğe ciddi bir yatırım sorunu var. Yönetim anlayışında sorunlar var. Biz ülke olarak bir yandan hemşire eksiğimiz var diyerek hemşire yetkisiyle hemşire olmayanları istihdam ederken, diğer yandan hemşirenin yurt dışına gitmesini de takdir etmediğimiz için engelleyemiyoruz. sahip olduğumuz hemşirenin değeri. Hemşirelerin özlük hakları ve maaş süreçlerine ilişkin ciddi düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

Hemşire Maaşı Konut Kirasını Bile Karşılamıyor

Türkiye’de bir hemşirenin maaşının İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük illerde bir aylık kirayı bile karşılamadığını belirten Özbaş, “Üniversite mezunu insanları doyurmaya yetecek bir fiyat politikamız yok. insanca yaşa İş yerinde şiddet ve mobbing çok fazladır. Hemşire istihdamı olmadığı için üç dört hemşirenin yapması gereken işler tek hemşireye yükleniyor. İşyerleri şiddetten arınmış olamaz. Yöneticilerin uyguladığı şiddet ve mobbingin yanı sıra hasta ve yakınlarının sağlık çalışanlarına uyguladığı şiddetin anlatıldığı bir dizi söz dizimidir. Hatta bu kişinin yaşam standardı için sağlayabileceği bir bedel ödemezseniz hemşireler kendilerini değersiz hissederek ayrılıyorlar.”

Meslektaşlarımızın Gitmesini İstemiyoruz

THD Lideri Özbaş, THD’nin gerçekleştirdiği Hemşire Göç Eğilimi Araştırması sonucunda hemşirelerin emeklerinin karşılığını alamadıkları ve kendilerini bedelsiz hissettikleri için başka ülkelere gitme eğilimlerinin ortaya çıktığını belirterek, “Hemşirelerimiz hemşirelerimize gitme eğiliminde. onlara değer veren ve talep eden ülkeler.Ama insanımızın nitelikli hemşirelere ihtiyacı var.Biz meslektaşlarımızın gitmesini değil kalmasını istiyoruz.Ancak ülke ve toplum olarak onlara hak ettikleri düzeyde çalışma ortamı ve yaşam koşullarının sağlanması gerektiğine inanıyoruz. ”

Hemşireler Sağlık Bakanlığından Uygun Durum Belgesi Alırlar

Sağlık Bakanlığı’ndan hemşire göçü ile ilgili bilgi paylaşımı talep ettiklerini kaydeden Özbaş, son olarak şunları söyledi: “Talebimize herhangi bir yanıt alamadık. Yurt dışına giden hemşirelere Sağlık Bakanlığı iyi hal belgesi veriyor. Dernek statüsünde olduğumuz için THD’den aldıkları belge yok. Kendi bünyemizde yaptığımız çalışmalarla hemşire göçü konusunda da çıkarımlarda bulunuyoruz. Hemşire Göç Eğilimi Anketini yeniden güncelleme planımız var. Verileri tekrar gündeme getirmek için araştırmayı tekrarlayacağız.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu