Haber

TUZLA’DA HASARLI 37 BİNANIN YIKIM SÜRECİ BAŞLADI

? Tuzla’da orta hasarlı olduğu tespit edilen 37 binanın yıkım süreci başladı. Hak sahiplerine defalarca yazılı ve sözlü uyarıda bulunduklarını belirten Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, ‘Bu binaların boşaltılması gerektiğini kendilerine defalarca söyledik. Zarar görmemeleri için yıkmamız gerektiğini defalarca söyledik. Bu bildirimler yeni değil. 22 yıllık bir süreç. Tüm uyarılarımıza rağmen bu dönüşüm için mühlet istediler. Bu depremden sonra İstanbul büyük risk altındadır. Dolayısıyla böyle bir yerde böylesine büyük bir risk altında ölme veya enkaz altında kalma özgürlüğünü kimseye veremeyiz” dedi.

Yazıcı, “2022 yılı itibari ile İstanbul’da 1999 Gölcük Depremi sonrası orta hasarlı bina sayısı 1.600’dü. Tuzla’da 67 bina vardı. Bu binalardan 30 tanesi dönüştürülmüştür. 37 tane kalmıştı. 10 tanesi de takviye çalışması yaptı. 2023 yılı itibari ile Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası kalan 27 yapıyı yeniden gündeme getirdik. Geçen yıl yaptığımız onlarca toplantının ardından bu binaların yenilenmesi gerektiğini, bakanlığın, valiliğin ve bizlerin çalışmaları ile İstanbul’daki tüm bu binaların yenilenmesi gerektiğini vatandaşlarımıza bildirdik. Bu yenileme şarttır. Tuzla, Bakırköy ile birlikte İstanbul’da sarsıntı fayı sınırına en yakın iki ilçedir. Bu iki ilçeden biri olarak 2013 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ile yaptığımız deprem risk haritasında fay hattına en yakın iki ilçeden biri olan Tuzla’nın 7 büyüklüğünde 9 yıkımlı deprem olacağından bahsediliyor. güç. Artık bu kadar bilimsel bilginin karşısında duramazdık. Vatandaşlarımıza ‘Onları dönüştürmeliyiz, yenilemeliyiz, burayı boşaltmalıyız’ dedik? söz konusu.

‘TAHLİYE EDİLEN TÜM BİNALARI YENİLEMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ’

Başkan Yazıcı, “Onlarca görüşmeden sonra bunları vatandaşlarımıza ilettikten sonra bakanlığın kira desteğinden, valiliğin kira desteğine, kira desteğimizden hibe verilmesine kadar her türlü desteği vereceğimizi ifade ettik. yeni dönüşüm projelerinde dairelerin veya bu binalarda yapılacak dönüşüm projelerinin tüm teknik altyapısı dahil. Depremin ardından vatandaşlarımızın yasa gereği İstanbul’un tamamında olduğu gibi Tuzla’daki bu binaları da boşaltmaları gerekiyor. Muhtemel bir depremde ilk yıkılan binalar olmaları nedeniyle vatandaşlarımızın hayatı bizim için değerlidir. Deprem sonrası binanın çökmesi insanların kendi kararları değil toplumsal bir çöküştür. Toplumsal zarara neden olur. Vatandaşlarımıza değer veriyoruz. Onlara bir şey söyledik; ‘Ölme özgürlüğün yok’ dedik. Bu binaları boşaltacağız, bu binaları boşaltmak için tebligatlarımızı yaptık. Büyük çoğunluk tahliye edildi. Onlara da gerekli desteği verdik. Her boş binayı yenilemek için elimizden geleni yapıyoruz. acı çekmeyecek miyiz? açıklama yaptı.

“HİÇ KİMSEYE ÖLMEK VEYA YAKININ ALTINDA KALMAK ÖZGÜRLÜĞÜNÜ VERMEYECEĞİZ”

Yazıcı, ‘Tahliye edilen binaları hızla yıkacağız. Çünkü binaların sarsıntısı karşısında mahallede bir sorun olabilir. Binalar tahliye edildikten sonra yıkılacak. Daha sadık bir bina yapılana kadar süreç devam edecek. Bu 22 yıldır vatandaşlarımıza bildirilen bir süreçtir. 2022 yılında hepsiyle yaklaşık 3 kez görüşme gerçekleştirdik. Bu binaların boşaltılması gerektiğini onlara defalarca söyledik. Zarar görmemeleri için yıkması gerektiğini defalarca söyledik. Bu bildirimler yeni değil. 22 yıllık bir süreç. Geçen yıl İstanbul’da olduğu gibi Tuzla’da da uyarılarımızı yaptık. Bu dönüşümle ilgili tüm uyarılarımıza rağmen süre istediler. Bu depremden sonra İstanbul büyük risk altındadır. Dolayısıyla böyle bir yerde bu kadar büyük bir risk altında ölme veya enkaz altında kalma özgürlüğünü kimseye veremeyiz.

habercamliyayla.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu