Ekonomi

YÖREX 12. kez kapılarını ziyaretçilerine açıyor

12. Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX 2-5 Kasım tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek. Fuara girişin ücretsiz olacağını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, “Tüm hemşerilerimizi, gençlerimizi ve özellikle çocuklarımızı, sıla hasreti çekenleri, şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi ağırlayacağız, 2-5 Kasım tarihleri ​​arasında kadim Anadolumuzun her köşesini tüm değerleriyle tek çatı altında görme fırsatına sahip olmak.” “10.00-20.30 saatleri arasında ANFAŞ Fuar Alanında 12. YÖREX’e bekliyoruz” dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 2-5 Kasım tarihleri ​​arasında düzenlenecek olan 12. Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’in basın toplantısı, ATB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. ATB Başkanı Ali Çandır, ilki 2010 yılında düzenlenen fuarın, ülkenin kadim geçmişini ve medeniyetler karışımını en iyi anlatan ve yaşatan yerel ürünleri bir araya getirdiğine dikkat çekti.

“Anadolu’nun her yerini, her bölgeyi gezdik”

“Bu görüş doğrultusunda tüm Anadolu’yu ve dönem boyunca her bölgeyi gezdik” diye sözlerine devam eden Çandır, şöyle devam etti: “Halkımızla yerel eserler, coğrafi işaretler konularında çok sayıda toplantı ve istişarelerde bulunduk. , tescilli eserlerin ticareti, kültürel bağlar ve hikayeler.Bu faaliyetlerde başta Türk Patent olmak üzere Kurumumuzdaki, Türk Standartları Enstitüsü ve benzeri kuruluşlardaki uzmanlarımızdan her zaman destek aldık.Aynı zamanda bölgesel, ulusal ve benzeri organizasyonlar düzenledik. AB, Menşe ve INAO (Ulusal Menşe İsimlendirme Enstitüsü) gibi merkezler başta olmak üzere uluslararası kuruluşlardan uzmanların katılımıyla uluslararası seminerler.Böylece Yerel İşler Projemiz; YÖREX Fuarı eğitim ve farkındalıkla ele alınmıştır- Bunu destekleyen, sürekliliğini sağlayan ve ülkemiz genelinde yaygınlığını arttıran faaliyetler yetiştiriyoruz.Bu tür faaliyetlerimiz halen devam etmektedir.Etkinliklerimize katkı sağlayan yerli ve yabancı misafirlerimiz ile birlikte Türk misafirperverliğinin süper örneklerini yaşadık. Gittiğimiz her yerde büyük ilgi ve yakınlık gördük. “Özetle ülkemizin her köşesiyle bir kez daha gurur duyduk” dedi.

“Katma değeri en yüksek eserler arasında coğrafi işaretli eserler yer alıyor.”

Tüm bu çalışmaların katkısıyla 15 yıllık süreçte ülkedeki Cİ tescilli ürün sayısının 109’dan 1.481’e ulaştığını belirten Çandır, “Şu anda 605 çalışmamız başvuru aşamasında. Bu çalışmaların birçoğu üzerinde çalışmalar devam eden Oda ve Borsalarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Öte yandan YÖREX başladığında AB’de kayıtlı coğrafi işaretli ürünümüz yoktu. Bugün 14 eserimiz tescillendi. TOBB desteğiyle 7 çalışmamız beklemede yani tescil için gün sayıyor. 39 çalışmamız başvuru yani inceleme aşamasında. Avrupa Birliği’nde toplam 3 bin 561 ürün var. Coğrafi işaretli ürünlerin ticari değeri 75 milyar euroya yaklaşıyor. Bunun yaklaşık 23 milyar eurosu yani yüzde 32’si tarım ve gıda ürünleri. Bu değer her geçen gün artıyor. Yani coğrafi işaretli ürünler de coğrafi işaretli ürünler arasında yer alıyor. en yüksek katma değer. Dolayısıyla hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli bir potansiyel bizi bekliyor” dedi.

“11 fuarımıza 4 bine yakın katılımcı ve 2 milyona yakın ziyaretçi katıldı.”

Çandır, 2010 yılında 4 bin 500 metrekare ile başladıkları YÖREX alanının yıllar geçtikçe sürekli büyüyerek bugün 10 bin metrekareyi aştığını belirterek, “4 bine yakın katılımcı ve 2 milyona yakın ziyaretçi katıldı. 11 fuarımızda toplam 81 ilin ve KKTC’nin yerel eserleri sergilendi ve tanıtıldı.” Yıl içerisinde ve YÖREX Fuarları süresince Oda/Borsalar, kalkınma ajansları ve diğer kurumlara yönelik yerel eserler ve coğrafi işaretlerin önemi konusunda bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. Yerel iş üreticilerinin YÖREX süresince ve sonrasında ulusal ve uluslararası zincir marketler ve otellerle yüz yüze ticari ilişkiler kurması gerekmektedir. Üreticilere markalaşma, e-ticaret ve kooperatifçilik eğitimleri verildi. Odalara/borsalara, belediyelere ve kalkınma ajanslarına coğrafi işaretlere ilişkin ücretsiz danışmanlık ve rehberlik hizmeti verilmiştir. Antalya’daki oda/borsalar ve yerel yönetimlerle yürütülen Cİ Çalışma Grubu ile 14 coğrafi işaret şehrimize eklendi. kazanılmıştır. “TOBB, ilgili bakanlıklar ve TÜRKPATENT nezdinde lobi çalışmaları yapılarak coğrafi işaretlerle ilgili ihtiyaçlar ortaya konuldu” dedi.

“Yerel eserlerin kendilerine ve yörelerine özgü bir değeri, ruhu, özü, kimliği vardır.”

Yöresel ürünlerin sadece özel lezzet ve sağlıklı beslenme ya da kullanıma yönelik eşsiz bir ürün olmadığını belirten Çandır, şöyle konuştu:

“Bölgenin tarihi ayrıcalıklarını, medeniyet birikimini, sosyal zenginliğini anlatan hikayeli eserler. Yani yerel eserlerin kendilerine ve bölgelerine özgü bir bedeli, ruhu, özü ve kimliği vardır. Yerel eserlerin bu özelliği Sadece Anadolumuz için değil, dünyadaki tüm yerel eserler için önem taşıyor.” Bu nedenle yerel çalışmalara odaklanan turizm sınırları her yerde büyük ilgi görmekte, önemli katma değer yaratmakta ve çok boyutlu faydalar sağlamaktadır. Dünyanın geri kalanından farkımız, sahip olduğumuz toprakların 12 bin yıllık medeniyetlerin harmanı olmasıdır. Yöresel eserlerimiz hem çeşitlilik açısından, hem de anlattıkları hikayeler açısından çok önemli. Bu toprakların çocukları olarak en değerli görevlerimizden birinin bu eserlerimizi hukuka uygun bir şekilde dünyaya ulaştırmak olduğuna inanıyorum.

Kadim Anadolumuzun her yerindeki tüm hemşehrilerimizi, gençlerimizi ve özellikle çocuklarımızı, sıla hasreti çekenleri, şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi tüm değerleriyle tek çatı altında görme fırsatına sahip olmak için, 2-5 Kasım tarihleri ​​arasında 10.00-20.30 saatleri arasında 12. ANFAŞ Fuar Alanı’nda olacağız. YÖREX’e bekliyoruz. Fuara giriş ücretsizdir.”

“Sürekli kendini geliştiren bir fuarız”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, YÖREX’in paydaşlarından biri olduklarını ve bu anlamda ATB’ye destek verdiklerini söyledi. Fuarın Antalya açısından önemine değinen Bahar, fuar organizasyonunun bilimsel olarak ele alınması gereken bir konu olduğunu söyledi. YÖREX’in sadece yöresel ürünlerin getirildiği bir fuar olmadığını belirten Bahar, “Sürekli kendini geliştiren bir fuarız. YÖREX aynı zamanda Türkiye’nin her ilinden TOBB oda liderlerinin geldiği bir etkinliği de temsil ediyor. Ülkemizin doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine kadar sosyolojik ve ekonomik bir olay.” “Burada yaşanan bir olay, Diyarbakır’a, Edirne’ye, Samsun’a, Urfa’ya da gidebilir. YÖREX’i ülkemizin birleşmesi açısından değerli buluyoruz” dedi. – ANTALYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu