Haber

AKP’nin çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri içeren yasa tasarısı üzerinde tartışmalar başladı.

AKP’nin hazırlayıp TBMM’ye sunduğu, çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı ve emeklilere verilecek yüzde 5 ek zamla ilgili düzenlemeyi de içermesi beklenen 10 maddelik yasa tasarısının görüşmeleri bugün başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda. Tasarıya ilk imza atan AKP Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, “Asgari Ücret Desteği, işverenlerin asgari ücretteki artışlar nedeniyle işçilik maliyetlerini azaltmak amacıyla SGK’ya ödeyeceği sigorta primi borçlarını mahsup etmek amacıyla getirilen bir destektir. artan işgücü maliyetlerinin istihdamı olumsuz etkilememesini sağlamak, korumak ve kayıt dışı kalmasını önlemektir.” “Bu bir uygulamadır” dedi.

AKP’nin 15 Ocak’ta TBMM’ye sunduğu, ekonomiye ilişkin düzenlemelerin yer aldığı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmeleri bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı.

Komisyon, AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Muş, DEM Parti Grup Başkanvekilliğine seçilmesi nedeniyle komisyon üyeliği sona eren Muş Milletvekili Sezai Temelli’nin yerine, yönetim kurulu üyeliğine Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç’un seçildiğini bildirdi.

Teklifi ilk imzalayan AKP Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında bilgi verdi. Kurt, teklifiyle, ek istihdam sağlamak ve kadın, genç ve istihdamın desteklenmesi amacıyla 2011 yılından bu yana uygulanan ve yüzde 55’i kadın olmak üzere yılda ortalama 650 bin kişiye fayda sağlayan teşvik uygulamasını da içeriyor. Özel politika gerektiren ve mesleki yeterlilik belgesine sahip işsizler için 31 Aralık 2025 tarihine kadar başvuruda bulunulacak. 31 Aralık 2026 tarihine kadar uygulamanın devamı için Cumhurbaşkanına yetki verilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Özel branş patronlarına SGK prim patron payının tamamı oranında destek sağlandığını belirten Kurt, asgari fiyat desteğinin 2016 yılından bu yana verildiğini, desteğin yıllık maliyetinin yaklaşık 56,5 milyar lira olduğunun iddia edildiğini belirtti. Kurt şunları söyledi:

Asgari Ücret Desteği, işverenlerin baz fiyat artışlarından dolayı personel maliyetlerini azaltmak, SGK’ya ödeyecekleri sigorta primi borçlarını mahsup etmek, artan personel maliyetlerinin istihdamı olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla uygulamaya konulan bir destek uygulamasıdır. korumak ve kayıt dışı kalmasını önlemektir.

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebepler nedeniyle işyerinde haftalık çalışma süresinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması halinde, sigortalıya işyerinde üç ayı geçmemek üzere kısa çalışma olanağı sağlanır. nedenlerle işyerindeki faaliyetin süreklilik gerektirmeksizin en az dört hafta süreyle tamamen veya kısmen durdurulması halinde. Çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. Kısa çalışma özellikle ekonomik sıkıntı zamanlarında, pandemi sürecinde ve deprem bölgesinde işyerinin ve istihdamın devamlılığını sağlar, işçinin belli bir gelir elde etmesini sağlar ve süreklilik açısından önemlidir. Zorluk döneminden sonra işyerinde üretim.

Kısa Çalışma Ödeneği, işverene verilen bir destek, yardım, teşvik veya hibe olmayıp, doğrudan çalışana ödenir ve işçinin gelecekte alacağı işsizlik ödeneğinden mahsup edilir. Kısa çalışma ödeneği, kısa çalışma günlerine göre aylık prim ve hizmet belgesi/puan bilgilerinin patronlar tarafından İŞKUR’a bildirilmesinin ardından her ay sonunda çalışanların IBAN numaralarına ödenmektedir. “Burada amaç personelin işsiz kalmamasını, işlerine devam etmesini sağlamak, genel salgın bitip hayat normale döndüğünde personel ve patronun kaldığı yerden devam etmesini sağlamaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu