Yaşam

Anthony Hopkins’in Korku Başyapıtı Kuzuların Sessizliği Hakkında 9 Gerçek

Kuzuların Sessizliği, Thomas Harris’in aynı adlı romanından yönetmen Jonathan Demme’nin 1991 film uyarlaması. Ülkemizde Kuzuların Sessizliği adıyla gösterime girdi.Sonrasında 2001 yılında Hannibal ve 2002 yılında Red Dragon adlı devam filmleri yapılmış ve Kuzuların Sessizliği efsanesi bir diziye dönüşmüştür.

Kuzuların Sessizliği denilince akla ilk gelen yamyam seri katil Hannibal Lecter oluyor elbette. Normal çünkü sinemadan sonra karakter birçok farklı hikayede kendine yer bulmuş ve korku kültürünün vazgeçilmez figürlerinden biri haline gelmiştir. Kuzuların Sessizliği’nin kamera arkasında neler oluyor?sinemanın hikayesi kadar farklı detaylara sahip olduğundan emin olun.

Kuzuların Sessizliği hakkında ilk kez duyacağınız sıra dışı bilgiler:

  • Oscar kazanan üç sinemadan biridir.
  • Kuzuların Sessizliği Oscar tarihine geçti.
  • Hannibal Lecter’in ilk filmi aslında Kuzuların Sessizliği değil.
  • Oyuncu seçimleri çok daha farklıydı.
  • Anthony Hopkins’in evi film yüzünden yıkıldı.
  • Hannibal Lecter karakteri bilinçaltımızla oynuyor.
  • Scott Glenn rolü için hazırlanırken neredeyse çıldırıyordu.
  • Buffalo Bill, üç farklı seri katilin izlerini taşıyor.
  • Brooke Smith, filmde oynamak için onlarca kilo almak zorunda kaldı.

Oscar kazanan üç filmden biridir:

Kuzuların Sessizliği, 1992 Oscar’larında yedi kategoride aday gösterildi ve beşini kazandı. En İyi Sinematografi, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri. En büyük beş ödül olarak adlandırılan Oscar’ları kazanan üç filmden biri olarak tarihe adını yazdırmıştır.1935 yapımı It Happened One Night filminin ve 1976 yapımı One Flew Over the Cuckoo’s Nest filminin yanına yazdırdı.

Kuzuların Sessizliği Oscar tarihine geçti:

Tabii ki, en büyük beş Oscar’ı almak Kuzuların Sessizliği film tarihini yazdı, ama dahası da var. Kuzuların Sessizliği aynı zamanda başrolün en az izlendiği ve ödül aldığı film oldu. Anthony Hopkins’in performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ına layık görüldüğü Hannibal Lecter karakteri, film boyunca sadece 16 dakika karşımıza çıkıyor. Usta oyunculuk böyle olur.

Hannibal Lecter’in ilk filmi aslında Kuzuların Sessizliği değil:

Kuzuların Sessizliği sinemasının ve daha sonra kaygı kültürünün ikonik bir figürü olan Hannibal Lecter, Thomas Harris’in dört kitaplık serisinin ana karakteriydi. Serinin ilk kitabı, yönetmen Michael Mann tarafından 1986 yılında Manhunter adıyla filme uyarlanmıştır. Evet, Kuzuların Sessizliği’nden önce bir Hannibal Lecter filmi var. Ancak Manhunter o kadar kötü ve başarısız bir filmdi ki Mann, Hannibal karakterinin tüm haklarını Silence of the Lambs’in yapımcılarına ücretsiz verdi. Bu doğru, yaptı.

Oyuncu seçimi çok daha farklıydı:

Filmde Clarice Starling karakterini canlandıran oyuncu Jodie Foster, aslında romanın film haklarını almak istedi ama artık çok geçti. geç olduğunda Clarice Starling karakterini oynamama izin ver dedi. ama bu yüzden yapımcılar Michelle Pfeiffer adını düşünüyorlardı. Neyse ki, Pfeiffer sinemanın çok karanlık olduğunu düşündü, bu yüzden Clarice Starling rolü Jodie Foster’a düştü. Foster, bir FBI casusu olarak karakterini mahvetmekten korksa da yine de kusursuz bir iş çıkardı.

Daha da önemlisi Hannibal Lecter rolü için doğmuş gibi görünen Anthony Hopkins ise akla gelen son isim oldu. Daniel Day-Lewis ve Derek Jacobi düşünüldü ama tartışılmadı. Sean Connery ismi konusunda ısrar edildi ve senaryo oyuncuya gönderildi. Sean Connery, senaryoyu iğrenç bulduğunu söyleyerek teklifi geri çevirerek yüzyılın hatasını yaptı.Sonunda Hannibal ve Anthony yeniden bir araya geldi.

Anthony Hopkins’in evi şu film yüzünden yıkıldı:

  • Martha Stewart

Kuzuların Sessizliği filminin çekimleri sırasında dönemin ünlü iş insanlarından Anthony Hopkins ve Martha Stewart’ın bir ilişkisi olmuş ve çok memnun kalmışlardır; film çıkana kadar. İkili, filmin yayınlanmasının ardından yollarını ayırdı. Bunun nedeni Anthony Hopkins’in canlandırdığı Hannibal Lecter karakteriydi. Filmi izledikten sonra Martha, Anthony’ye ne zaman baksa tek gördüğünün havalı bir seri katil olduğunu söyledi. Yani, bu kadar güzel bir oyuncu olmak zorunda değilsin.

Hannibal Lecter karakteri bilinçaltımızla oynuyor:

Sahneyi hatırlayalım. Clarice Starling yamyam seri katilimizle yüzleşir ve Hannibal Lecter ona “Merhaba Clarice” der. bu kadar mı? Nedense tüm sinemaseverlerde bu tür bir yanılgı var.Aslında Hannibal bu sahnede ‘İyi akşamlar Clarice’ diyor ama nedense kime sorsanız karakterin merhaba dediği kesin.

Hannibal Lecter karakterinin bilinçaltımızla oynadığı bir diğer nokta ise kıyafetidir. Aslında bambaşka bir kıyafet giyecek olan Hannibal, Anthony Hopkins’in fikriyle beyaza karar verildi. Böylece bir psikiyatrist olan Hannibal Lecter beyaz giyerek birçok insanın bilinçaltında doktor ve diş hekimi korkusunu tetikliyor. Küçük bir ayrıntıda Thomas Harris, Hannibal karakterinin kimseden ilham alınmadan yaratıldığını söylüyor.

Scott Glenn, rolüne hazırlanırken neredeyse deliriyordu:

Kuzuların Sessizliği’nin öyküsünü zenginleştiren yan karakterlerden biri olan Jack Crawford’u başarılı oyuncu Scott Glenn canlandırıyor. Rol için hazırlanırken Glenn, FBI arşivinde bulunan seri katillerin ses kayıtlarını dinledi. Glenn’in daha sonra anlattıklarına göre arşivden ağlayarak Neredeyse aklımı kaçıracağımı söyledi. O güne kadar karşı olmasına rağmen, kayıtları dinledikten sonra idam cezasını desteklemeye başladığını da söylüyor.

Buffalo Bill, üç farklı seri katilin izlerini taşıyor:

Hannibal Lecter’den bahsediyoruz ama Kuzuların Sessizliği hikayesindeki diğer seri katili, Buffalo Bill lakaplı Jame Gumb’ı da unutmayalım. Ted Levine’in ustaca bir performansla canlandırdığı Buffalo Bill karakteri kendine has rahatsız edici özellikleriyle dikkat çekse de aslında karakteri Thomas Harris yaratmıştır. gerçek seri katiller Ted Bundy, Gary M. Heidnik ve Ed Gein’den esinlenilmiştir. İkonik dans sahnesi tamamen Ted Levine’in fikriydi. Söylentiye göre danstan önce biraz sarhoş olmuş.

Brooke Smith, filmde oynamak için onlarca kilo almak zorunda kaldı:

Kuzuların Sessizliği’nde Buffalo Bill tarafından kaçırılıp işkence edilen Catherine Martin karakterini genç oyuncu Brooke Smith hayranlıkla canlandırmıştır. Brooke Smith rolü çok istiyordu yapımcıların 25 kilo alman gerektiği kuralını kabul etti. Full Metal Jacket filmindeki Er Pyle rolü için 35 kilo alan aktör Vincent D’Onofrio’dan ders almaya başlayan Brooke Smith, daha sonra verdiği bir röportajda “O kadar çok yedim ki filmin bütçesini aştılar. benden dolayı.” şaka yaptı.

Korku ve manevi gerilim sinemasının başyapıtlarından biri olarak kabul edilir. Kuzuların Sessizliği hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz sıra dışı bilgilerden bahsettik.Kuzuların Sessizliği ve serideki diğer filmler hakkında düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu