Haber

Bakan Kirişci: İçme suyunda kayıp ve kaçak oranını hızla düşürmemiz gerekiyor (2)

Bakan Kirişci: İçme suyunda kayıp ve kaçak oranını hızla düşürmemiz gerekiyor (2)

‘HAYVAN ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ İLERLEME SAĞLADIK’

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde Türkiye Büyükbaş Yetiştiriciler Merkez Birliği İl Başkanları Toplantısına katıldı. Bakan Kirişci, daha kaliteli ve verimli üretmek için her zaman birlikte daha çok çalışacaklarını belirterek, “Bunun için bakanlık olarak ‘siz üretin yeter’ diyoruz. Siz üretime odaklanın. Size destek olmak bizim görevimiz. Büyükbaş hayvan sayısını yüzde 81 artışla 17,9 milyona, küçükbaş hayvan sayısını yüzde 83 artışla 58,5 milyona çıkararak Türkiye ve dünya pazarlarında sorunlarınızı çözün, önünüzdeki engelleri kaldırın. Avrupa’da 1. sıraya yükseldik.Hayvansal üretimde de değerli ilerlemeler kaydettik.Kırmızı et üretimimizi 779 bin tondan yüzde 156 artışla 779 bin tondan 2 milyon tona çıkardık. Diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi hayvansal üretimde de net ihracatçı konumundayız.Biliyorsunuz hayvancılık belli disiplinler ve yöntemler kapsamında bilim adamlarının uğraştığı teknik bir alandır.Büyük ölçekli verimlilik, küçük ölçekli verimlilik Biz insan sayısını artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Hayvancılıkta ve bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadelede suni tohumlamanın önemine işaret eden Bakan Kirişci, “Bu kapsamda suni tohumlamadan doğan buzağılarımıza ilave 200 TL baş desteği sağlanacak. Ülkemizde damızlık sığırlarda kurulan sınıflara göre sağladığımız pedigri desteğini hayvan başı 550 TL’ye, 400 TL’ye çıkardık. Bu noktada altını çizmem gereken bir konu var. Hayvancılıkta kayıtlı, doğru, sağlam ve kullanılabilir veriler oluşturmak son derece değerlidir. Bu husus derneklerimizin en temel unsuru olmalıdır. Toplanan bu veriler, gelecek nesillerin ebeveynlerinin belirlenmesi ve ülke hayvancılığının gelişimine katkı sağlanması açısından hayati önem taşımaktadır. Hayvancılığı geliştirmek ve besiciliği desteklemek amacıyla ülkemizdeki boğa yetiştiriciliği tabanımızı da artırdık. Yerli üretim sperma kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla, döl kontrol takviyesi kapsamında hayvan başına 50 TL olan takviyeyi 100 TL’ye çıkardık.”

Bakan Kirişci, gen haritalarına da değinerek, “Dünyadaki genetikteki gelişmelere bağlı olarak istenilen verim özelliklerini belirleyen genlerin belirlenmesi amacıyla DNA markörleri kullanılmaya başlandı. Böylece gen haritalarının oluşturulması mümkün oldu. Bu teknoloji son yıllarda dünyada hayvan ıslahında kullanılabilir hale geldi.Üretilen gen Örneğin haritalar sayesinde doğan bir buzağının damızlık olup olmayacağı varsayılıyor.Bu kapsamda bakanlığımız ve Merkez Birliği 2016 yılından itibaren ortaklaşa ‘Genomik Seleksiyon Projesi’ yürütüyoruz.Proje kapsamında Holstein boğaların bakanlığımızın izin verdiği üretim merkezlerinde testlerine başlandı.Proje kapsamında Simental ırkında genomik çalışmalara başladık. 2023 yılı sonunda bu ırkta genomik yönden ıslah maliyetinin belirlenmesine yönelik çalışmaları da yapacağız. ülke, 26 ilde faaliyet gösteriyoruz. e Damızlık Düve Üretim Merkezi kuruldu. Küçük aile işletmelerine yönelik hayvancılık yatırımları kapsamında; 5-50 baş ve 50-300 baş büyükbaş hayvana sahip işletmelerin ahır ve ahır kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve modernizasyon süreçlerine yüzde 50 hibe esası sağlanacak. Yetiştirici birliklerinin güçlendirilmesi ve onlara daha kaliteli hizmet sunulması amacıyla, yetiştiriciye ödenecek taban tutarların yüzde 3’ü birliklere aktarılacak.

Görüntü dökümü:

– Bakan Kirişci’nin konuşması

– Genel ve detay

Haber-Kamera: Şaduman UNUTMAZ- Celal ATALAY/ ANKARA,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu