İş

Fed’in faiz tartışması, borç tavanı tasarısı, gram altında rekor: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – Feci bir temerrüde düşmeden önce ABD borç tavanını yükseltme yarışı, Temsilciler Meclisi limiti yükselten bir yasa tasarısını kabul ettikten sonra zirveye ulaştı. Bu arada, ABD merkez bankasının geleceğe yönelik politikasına ilişkin tartışmaların Fed’in Haziran toplantısında faiz artırımına gitmeyeceğine ilişkin beklentiler yükseliyor. Ülkede değerli ekonomik bilgiler açıklanırken piyasalardaki hareketlilik devam ediyor: Borsa, emtia ve döviz piyasaları yeni rekorlar kırıyor.

1. Temsilciler Meclisi borç tavanı tasarısını kabul etti; Senato sırada

Washington’daki borç tavanı krizi, ABD Temsilciler Meclisi’nin 31,4 trilyon dolarlık borçlanma limitini artıracak bir mutabakat lehinde oy kullanmasının ardından önümüzdeki günlerde sonuca doğru ilerliyor olabilir.

Borç tavanını 2025’e kadar askıya alacak ve hükümet harcamalarının bir kısmını sınırlayacak olan tasarı, hükümet 5 Haziran’da temerrüde düşmeden yasalaşmaya bir adım daha yaklaştı.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, hem sağdan hem de soldan gelen şiddetli muhalefete rağmen anlaşmaya yeşil ışık yaktı. ABD Başkanı Çarşamba günü 314’e karşı 117’lik son oylama Joe BidenTemsilciler Meclisi Başkanı tarafından “iki partili bir uzlaşma” Kevin McCarthyiçin bir zafer olarak selamlandı

Üst meclisin çoğunluk lideri Chuck SchumerSenato tedbiri “mümkün olan en kısa sürede” uygulamaya koymayı planladığını söylerken, Senato şu anda ilgi odağında.

2. Ara vermek ya da vermemek

BeslediABD’nin uzun süredir devam eden faiz oranı sıkılaştırma kampanyasını (geçici de olsa) yumuşatmayı seçeceğine dair beklentiler, Çarşamba günü iki saygın yetkilinin ABD merkez bankasının optimal politika yolu üzerinde devam eden tartışmadaki son dönüşünü işaret eden yorumlarının ardından yükseldi.

Fed Lideri Philip Jefferson , Çarşamba günü yaptığı konuşmada; Bankanın 13 Haziran’da başlayacak iki günlük toplantısında faiz oranlarını yükseltmemesinin, oranları belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) borçlanma maliyetlerini daha da artırmaya karar vermeden önce “daha fazla veri görmesine” izin vereceğini söyledi.

Başkan Biden’ın Fed başkan yardımcısı adayı olarak Jefferson, geleceğin siyasetini şekillendirmede merkezi bir figür olarak görülüyor.

Bu arada, FOMC’nin oy hakkı olan üyesi Philadelphia Fed Başkanı patrick harker, bir konferansta, yaklaşan toplantıda ilginin “geçilebileceğini” söyledi.

Investing.com’un Fed Oranı İzleme AracıWeb sitesine göre, bu ifadeler bir önceki gün duraklama olasılığını %37’den %63’e çıkarmaya yardımcı oldu.

Ancak diğer Fed politika yapıcıları bu görüşlere katılmadı ve inatla yükseldi. şişirmeFaizleri düşürmek için başka bir faiz artırımına ihtiyaç duyulabileceğini savunuyor.

3. Yeni istihdam verileri

Bu haftanın son iki gününde açıklanacak yeni işgücü piyasası verileri de dahil olmak üzere, Fed yetkililerinin nihai oran kararını vermeden önce gözden geçirmesi gereken bazı değerli bilgiler var.

Bugün daha sonra açıklanacak ADPUlusal İstihdam Raporu’na göre, ABD özel sektöründeki patronların bir önceki ay 296.000 olan işe alım sayısını Mayıs ayında 170.000’e düşürmesi bekleniyor.

Bu rakam daha kapsamlı, Çalışma Bakanlığı Cuma günü açıklayacak. tarım dışı istihdam Raporun önizlemesi olacak. Ekonomistler, dünyanın en büyük ekonomisinin Nisan ayındaki 253.000 olan istihdamı geçen ay 180.000’e düşürdüğünü iddia ediyor.

politikacılar; Bir yılı aşkın süredir devam eden politika sıkılaştırma döngüsünün işgücü piyasasını yavaşlatıp yavaşlatmadığını görmek için bu bilgileri yakından takip edeceklerini söyledi. Teorik olarak, bu düşüş fiyat artışındaki yavaşlamaya katkıda bulunabilir.

4. Temsilciler Meclisi oylamasının ardından vadeli işlemler yükseldi

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Temsilciler Meclisi’nin bir borç tavanı yasasını geçirmesinin ardından yükseldi.

S&P 500%0.22, Dow%0,09 ve Nasdak 100%0.08 arttı.

Yatırımcılar Meclis oylamasının sonucunu beklerken, büyük endeksler Çarşamba günü kırmızıda kapandı. Yatırımcılar ayrıca Nisan ayında iş ilanlarında bir sıçrama gösteren ve ABD işgücü piyasasındaki gücün devam ettiğine işaret eden ekonomik verileri sindirmeye çalışıyor.

Bu rakam, Jefferson ve Harker’ın açıklamalarıyla faiz artırım beklentileri bir miktar yumuşasa da, Fed’in Haziran ayında faiz artırımına gideceğine dair tahminleri canlandırdı.

5. Petrol dalgalı ticaretle yükseldi

Petrol fiyatları Perşembe günü, Temsilciler Meclisi’nin borç tavanı anlaşmasını oylaması, dünyanın en büyük petrol tüketicisinin yıkıcı bir temerrüde düşmekten kaçınacağına dair varsayımları artırmasıyla, dalgalı zamanlarda önceki kayıplarını tersine çevirdi.

WTI%0,21 artışla 68,23 dolardan işlem gördü. brent%0,28 artışla 72,80 dolara yükseldi.

Amerikan Petrol EnstitüsüPiyasa, API’den (API) gelen verilerin ABD ham petrol stoklarında geçen hafta yaklaşık 5,2 milyon varil artışla beklenmedik şekilde büyük bir artış göstererek arz fazlası endişelerini tetiklemesinden sonra daha önce düşmüştü.

Ancak, bu talep endişeleri, Çin imalat faaliyetinin Mayıs ayında beklenenden fazla büyüdüğünü gösteren bir özel sektör anketi ile kısmen dengelendi. Rakamlar, bu hafta başlarında açıklanan hükümet bilgileriyle çelişerek, büyük petrol ithalatçısı Çin’de toparlanma umutlarını yeniden canlandırdı.

6. Yurtiçi piyasalar hala aktif

Yurt içi piyasalarda oynaklık cumhurbaşkanlığı seçiminin geride bırakılmasının ardından da devam ediyor.

Haftanın dördüncü işlem gününe kur ve altın tarafında rekorlarla başlarken, Borsa İstanbul 25 Nisan’dan bu yana ilk kez 5 bin puanın üzerine çıktı.

Türkiye’nin kredi risk primi ( CD’ler) 14 Mayıs 1. tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana ilk kez 600 baz puanın altına düşerek 598 puana geriledi.

Dolar/TL, Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatte uluslararası piyasalarda 21,03 TL’ye yükselerek yeni rekor seviyeye ulaştı. Şu anda parite %0,48 artışla 20.8081 TL’den işlem görüyor.

Avro/TL Rekor serisi devam ediyor. Parite %1,14 artışla 22.4921 TL’den alınıyor. Sabah saatlerinde orta banka piyasasındaki fiyat ile serbest piyasa fiyatı arasındaki fark 0,24 TL ve yüzde 1,15 oldu.

altının gram fiyatı, dolar/TL Türkiye’de yaşanan değerlenmenin de etkisiyle tüm zamanların rekor seviyesini 1.327 TL’ye yükseltti. Gram altının fiyatı şu an 1.315 TL seviyesinde.

Yurt içinde de değerli ekonomik veriler açıklandı.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve en güvenilir referans olarak kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) araştırmasına göre, manşet PMI değişmeden kaldı. Mayıs ayında 51.5. Perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücret Geçim Endeksi bir önceki aya göre %1,66, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise %5,60 arttı.

kusadasi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu