Haber

Bursa ‘yalın belediyecilik’te rol model

BURSA (İGFA) –Bursa Büyükşehir Belediyesi, özel sektörde yoğun olarak kullanılan ancak kamu sektöründe pek yaygın olmayan, mevcut kaynakları en aktif şekilde kullanarak en verimli hizmeti sunmak amacıyla 2020 yılında yalın yönetim sistemini uygulamaya başladı. .

Türkiye’de yerel yönetimlere örnek olarak başlatılan uygulama kapsamında yapılan çalışmalarla vatandaşa değer üretmeyen, kaynak tüketen her şey gereksiz ve israf olarak tanımlandı. Tüm çalışmalar israfın ortadan kaldırılması ilkesiyle, yalın yönetim yöntemleri kullanılarak yürütüldü ve yaklaşık 800 milyon TL tasarruf sağlandı.

Personel, araç, ekipman ve zaman başta olmak üzere tüm hizmet birimlerinde verimliliğin artırılmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi’nin yalın uygulamaları, Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle düzenlenen Yalın Belediye Sempozyumu’nda kamuoyuna duyuruldu. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Dünya Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, TBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, AK Tören, Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Bursa ve Türkiye’nin farklı illerinden ilçe belediye başkanları, kaymakamlar ve bürokratların katılımıyla başladı.

Sempozyumun açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, dünyanın en önemli gündeminin sürdürülebilirlik olduğunu, sürdürülebilirliğin temelinin ise kaynak yönetimi olduğunu kaydetti. Mevcut kaynakları en verimli şekilde yönetmenin artık kaçınılmaz bir gerçek olduğunu vurgulayan Lider Aktaş, “Tüm belediyeler ‘Sürdürülebilir kaynak verimliliği nasıl sağlanmalı?’ sorusunu soruyor. sorusuna yanıt arıyor. Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle 2 gün boyunca bu soruya yanıt arayacağız. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak dönem başında artan rutin giderlerimizi azaltmak adına radikal bir uygulamayı hayata geçirdik. Özel sektörün uzun yıllardır uyguladığı yalın yönetim modelini, yalın belediyecilik adı altında kamuda da hayata geçirdik. Sonuçlarımız bunu başardığımızı gösteriyor. “Yaklaşık 3,5 yıl oldu ama yolun henüz başında olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

ÖLÇMEDİĞİMİZ HİÇBİR ŞEYİ YÖNETEMEYİZ

Rutin harcamaların artmasının tüm kamu sektörünün önemli bir sorunu olduğunu belirten Lider Aktaş, maliyet akışlarını yöneterek yöntem ve kaynakları değiştirdiğimizi, sürekli iyileştirme yaptıklarını belirterek, “Yönetemeyeceğimiz anlayışına sahibiz. ölçemediğimiz hiçbir şey yok.Yalın uygulamalardan elde ettiğimiz yıllık kazanç 800 milyon TL civarında.Kamu sektöründe radikal uygulamalar yapmak yönetici için riskli bir durum.Çünkü bu kararlılık ve cesaret gerektiren bir süreç.Hatta çoğumuz Arkadaşlar bu yola çıktığımızda tereddütleri vardı. Değişim zordur, değişimi yönetmek ise daha da zordur. Farklı bir sonuç bekliyorsak formüllerimizi mutlaka değiştirmeliyiz. Yalın dönüşüm alanında ” kurumumuzda görev yapan yalın ekip üyeleri, bu uygulamaya inanan ve değer üreten tüm çalışanlar ve yöneticiler. Sempozyumun beklenen faydayı sağlayacağını ümit ediyorum” dedi.

DİJİTALLEŞME VURGUSU

Dünya Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya olarak Cumhur İttifakının en büyük belediyesi olması vesilesiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Önder Aktaş’ın yaptığı çalışmalardan yararlandıklarını söyledi.

Türkiye Belediyeler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir olarak Bursa’yı yakından takip ettiklerini ve iyi uygulamaları örnek aldıklarını söyledi. Yalın belediye uygulamasının Bursa’da ilk başladığı dönemde yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini belirten Yılmaz, “2014 yılında Büyükşehir Belediyesi olduk, 1987 yılından bu yana ise Bursa Büyükşehir Belediyesi oldu. Bursa’nın hızla büyüyen bir özelliği var” diye konuştu. Türkiye’ye değer veriyor ve memnun ediyor. Örnek almamız gereken bir yer. Tecrübe değerli bir şeydir. Bedelini ödeyip bizzat deneyimlerseniz zulümden kaçamazsınız. Bursa bir şekilde bunu yaşamış, gelip soruyoruz: Nasıl başardınız? Gerçek bu mu? Yanlış mı? Müşteri hatalı değil. Şehre değerli paraya mal oluyoruz. Sonuçları garanti edilmeyen işlerden uzak durmalısınız. “Bursa iyi yönde ilerliyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu