Seyahat

Schengen vizesinde kriz büyüyor: İki kişiden biri alamıyor

Bağlıkaya yaptığı açıklamada, Türk vatandaşlarının AB üyesi ülkelere turistik amaçlı seyahatlerinde Schengen vizesi alma sorunlarının artarak devam ettiğini söyledi.

Vize yasağı nedeniyle seyahat özgürlüğünün kısıtlanmaya çalışıldığını belirten Bağlıkaya, yurt dışında çeşit çıkaran seyahat acentalarının da çok ciddi istihdam kaybına uğradığını vurguladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 79’uncu Genel Kurulu kapsamında düzenlenen Hizmet Onur Belgesi Takdim Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizeyle ilgili yaptığı açıklamaları çok değerli bulduklarını belirten Bağlıkaya, şöyle konuştu: ” Dışişleri Bakanlığımızın da önümüzdeki günlerde bir çalışma başlatacağına ve yeni bir müzakere zinciri ile bu sorunu çözmek için olumlu adımlar atacağına inanıyorum.” söz konusu.

Ciddi çaba sarf ediliyor

Dışişleri Bakanlığı’nın geçen yıldan bu yana sorunun analizi için büyük çaba sarf ettiğini ve konunun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) gündemine alındığını hatırlatan Bağlıkaya, AKPM’de alınan tavsiye kararına rağmen, şunları kaydetti: AB ülkeleri tarafından çözüme yönelik hiçbir adım atılmadı.

Vize kontenjanlarının beşte bire düşürüldüğüne işaret eden Bağlıkaya, “Daha önce vize başvuruları için 1000 kontenjan verilirken bu sayı 200’e düşürüldü. Maalesef vize başvurularının önünde sistematik bir engel var. Bu engellere ek olarak vize başvurusunda bulunan vatandaşlarımıza verilen ret oranları da mevcuttur.” Dünyada hiçbir ülkenin turizm amaçlı seyahatleri kısıtlamasını doğru bulmuyorum.” dedi.

“Randevu tarihleri ​​erteleniyor”

Firuz B. Bağlıkaya, seyahat acentelerinin özellikle yurt dışı turlarında uzun vadeli planlama ve satış yapmak zorunda olduklarını, bu kapsamda otel ve uçak bileti ödemeleri yaptıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Kontenjanların daralması nedeniyle önceden 1 hafta 10 gün sonra alınan randevu süreleri çok ileri bir tarihe itilmiştir. Aracı kurumlar, sıradan vize uygulaması olmaması nedeniyle vatandaşlarımızı ve acentelerimizi VIP vize uygulamasına yönlendirmektedir. randevular son dönemde yapılamıyor ya da randevular çok uzaklara yapılıyor Vize başvurularının sayısı 300 Euro’dan başlayıp ‘VIP başvuru’ sistemiyle çok daha üst seviyelere çıkmasına rağmen talep edilen bu fahiş rakamlar Vize sürecini hızlandırmak veya randevu almak için yapılan ödemeler, vizenin reddedilmesi durumunda iade edilmez.

TÜRSAB olarak Fransa, İtalya, Yunanistan, Hollanda ve İspanya konsoloslukları ile görüşerek acentelerimizin Schengen vizeleri konusunda yaşadığı sıkıntıyı ilgili ülke yetkilileri ile paylaşarak analiz talebinde bulunduk. Ayrıca İngiltere ve ABD konsoloslukları ile iletişime geçerek vize işlemlerinin kolaylaştırılmasına yönelik taleplerimizi ilettik. Herkes bu sorunun bir an önce çözülmesini bekliyor.”

pozantiajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu