Ekonomi

Seçimi gençlerin oyu belirleyecek: Hangi lideri tercih ediyorlar?

Türkiye Rapor Yöneticisi Can Selçuki, DW Türkçe’den Aynur Tekin’e yorum yaptı. Can Selçuki, araştırmalarına göre ilk kez oy kullanacak 5 milyon seçmenin en çok Kılıçdaroğlu’nu, ardından Erdoğan’ı ve ardından İnce’yi desteklediğini söylüyor.

Şirketin 3-6 Nisan tarihleri ​​arasında yaptığı araştırmaya göre seçim ikinci tura kaldı. Selçuki, “6 Nisan’da milletvekili listeleri açıklandı. Bunun etkisini şimdi ölçme şansımız olmadı” diyor.

Ülke Partisi’nin adayı İnce, ilk kez seçmenlerin oyunu alıyor. Ancak seçim yaklaştıkça İnce’nin oylarının düşme eğiliminde olduğu belirtiliyor. Selçuki düşüş trendinin devam edeceğini öngörüyor. Turkey Report’un araştırmasına göre İnce’nin oy tabanı Mart ayının ikinci haftasında en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

“Siyasete ve kurumlara güveninizi kaybettiniz”

Selçuki’ye göre bunun en önemli nedenlerinden biri Türkiye’deki genç seçmenin siyasete ve kurumlara güvenmemesi. Selçuki, “Bu yüzden popülist hareketlere meylediyorlar. Çünkü popülist partiler genellikle genç seçmenlerden oy alıyor. Siyasetle ön plana çıkmayıp daha çok söylem ve kampanyalarla öne çıkan popülist hareketler seçmeni çekiyor” diyor. ilk defa kim daha kolay oy kullanacak.”

Genç seçmen nezdinde siyasete olan güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirten Selçuki, “Şu anda sayısı 5 milyon olan bu seçmen grubu yakında tüm seçmenin çok büyük bir bölümünü oluşturacak” şeklinde sözlerine devam ediyor.

Peki ilk kez oy kullanacak 5 milyon seçmenin oyu cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucunu değiştirebilir mi?

Selçuki’ye göre bu sorunun cevabı hayır. Selçuki, “Bana sorarsanız seçimin sonucunu değiştirmez ama cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura bırakır” diyor.

muratpasahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu