Haber

Sırbistan’da “Fransız-Alman Planı”na karşı gösteri düzenlendi

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Kosova ile ilişkilerin geliştirilmesini öngören “Fransız-Alman Planı”na aykırı gösteri düzenlendi.

Aşırı sağcı Sırplar, ABD ve tüm Avrupa Birliği (AB) üyeleri tarafından desteklenen ve Sırbistan-Kosova ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan “Fransız-Alman Planı”nı protesto etmek için Belgrad’daki Cumhurbaşkanlığı Binası önünde toplandı.

Kentin iki ana caddesinin trafiğe kapatıldığı gösteride, “Kosova Sırbistan’ın kalbidir”, “Pes etmeyin”, “Kosova ihaneti Rusya’ya da ihanettir” yazılı pankartlar ve pankartlar taşındı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’e “İstifa edin ya da Kosova politikanızı değiştirin” açıklamaları yapan göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Binası önündeki polis barikatını yıkarak binaya girmeye çalıştı.

Polisin müdahale ettiği göstericiler, “Vucic nerede?” ve “ihanet”, “Fransız-Alman Planı”nın kamuoyuna duyurulmasını ve iptal edilmesini talep etti.

Göstericiler daha sonra gerçeği yakındaki bir polis karakoluna yürüyerek gösterilerini sonlandırdı.

Kosova-Sırbistan müzakereleri

AB, Kosova ve Sırbistan’ın Birliğe katılım sürecinin ilerlemesi için iki ülke arasındaki sorunları çözebilecek nihai bir anlaşmaya varmasını şart koşuyor.

Son olarak taraflar, ABD ve AB’nin tüm üyeleri tarafından desteklenen “Fransız-Alman Planı” olarak bilinen metin üzerinde görüşüyor.

Basına sızdırılan plana göre Kosova’nın Sırpların çoğunlukta olduğu ülkede belediyelerde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına izin vermesi gerekiyor.

Başbakan Albin Kurti, Şubat ayı başında sunduğu birkaç şartın yerine getirilmesi halinde Sırbistan Belediyeler Birliği’nin kurulmasını değerlendireceğini açıklamıştı.

Sırbistan’dan Kosova’nın toprak bütünlüğüne saygı duyması ve uluslararası örgütlere üye olmasına izin vermesi talep ediliyor.

Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.

AB arabuluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında dönemsel olarak çatışan Sırbistan ve Kosova, ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

AB yetkilileri, Fransız-Alman Planı müzakerelerinin baharda tamamlanacağını umuyor.

arabanajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu