Ekonomi

TÜFE’nin yıllık bazda %47,3’e yükselmesi bekleniyor

Reuters’in anket yaptığı 10 ekonomistin aylık TÜFE tahminleri %6,4 ile %10,6 artış bandında yer alırken, yıllık tahminler %43,50 ile %49,40 arasında yer alıyor.

Ekonomistler yıl sonu TÜFE tahminlerini önemli ölçüde revize ederken, Ağustos ayında vergi ve fiyat artışlarının ay ortasında gerçekleşmesi nedeniyle etkinin devam edeceğini öngörüyorlar.

Merkez Bankası (TCMB), Perşembe günü yayınladığı enflasyon raporunda, enflasyon iddiasını yıl sonu için %22,3’ten %58’e çıkarırken, öngörülen patikaya göre 2024’te %33’e düşeceğini açıkladı.

Politika faizi iki ayda 900 baz puan artırıldı

Kademeli sıkı para politikası uygulayacağını açıklayan ve enflasyondaki düşüşü ana odağı haline getiren TCMB, Hafize Gaye Erkan başkanlığında iki ayda politika faizini 900 baz puan artırdı.

TCMB, enflasyonda önümüzdeki yıl başlayacak düşüşün kalıcılığına odaklandıklarını belirtse de, politika faizlerindeki sıkılaştırmanın piyasa beklentilerinin altında kalması nedeniyle yatırımcılar tam olarak ikna olmuş değil.

Erdoğan’ın artan enflasyona rağmen faizleri düşürme çağrılarının ardından TCMB’nin 2021 sonunda faiz indirimlerine başlaması kur krizine yol açtı. Sonuç olarak, geçen yıl Ekim ayında yıllık TÜFE %85,51 ile 24 yılın zirvesine ulaştı. Sonrasında hem baz etkisi hem de TL’deki kaybın yıl ortasına kadar sınırlı kalması nedeniyle sekiz ay boyunca geriledi.

Varsayım medyanı Haziran ayında %51,50 idi

Haziran ayında enflasyon, alkollü içkiler, tütün ve ulaştırma kalemlerindeki aylık artışların etkisiyle %3,92 artarak, bu yıl için baz olarak kabul edilen yıllık %38,21 olarak gerçekleşti.

Reuters anketinde yer alan yılsonu enflasyon iddialarının medyanı %59,9 seviyesinde yer alırken, tahminler %49,5 ile %69,0 bandında yer alıyor. Haziran ayında yapılan ankette yıl sonu hasarların medyanı %51,50 olarak gerçekleşti.

TÜİK, Temmuz ayı TÜFE verilerini 3 Ağustos saat 10:00’da açıklayacak.

haberbuyukcekmece.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu