Haber

YANGINDA HASAR GÖREN TARİHİ MERKEZİ AĞIR FIRIN YENİDEN YAPILACAK

19. yüzyılda orduya hizmet vermek için yapılan Tarihi Merkezefendi Fırını, geçtiğimiz Eylül ayında çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi. Tarihi fırın aslına uygun olarak yeniden yapılmaya başlandı. Restorasyon çalışmaları kapsamında fırının duvarları yeniden yapılırken, binanın birinci katının inşaatı tamamlandı. 3 ayda tamamlanması planlanan projenin ardından cet tohumlarından üretilen buğdaydan yapılan ekmeğin vatandaşla buluşturulması planlanıyor.

Zeytinburnu’nun değerli tarihi yapılarından biri olan 200 yıllık Merkezefendi Fırını, 2015 yılında restore edildi. Onarım çalışmasının ardından Zeytinburnu Belediyesi, Mayıs 2022’de başlattığı proje ile çet tohumlarından üretilen buğdaydan yapılan ekmeği tarihi fırında hediye etti. Eylül ayında çıkan yangın sonucu fırın kullanılamaz hale geldi. Zeytinburnu Belediyesi yangının ardından yeniden imar çalışmasına başladı.

OTANTİK YAPILMIŞ

Eylül ayından günümüze kadar geçen sürede fırının birinci katının inşaatı tamamlanmış ve dış duvarları yeniden yapılmıştır. Ocağın yapımında duvarlarda Edirne’den getirilen kalker, çatıda ahşap yapı kullanılacaktır. Fırın zeminlerinde ise yangın riskini önlemek için ahşap döşeme yerine volta döşeme yapılacak. Tarihi fırının bahar aylarında hizmete açılması planlanıyor.

“İLK EKMEK ÜRETİMİMİZ 2022 MAYIS YILINDA OLDU” Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, fırının 19’uncu yüzyılda yapıldığını belirterek, “Burası 2015 yılında Zeytinburnu Belediyemizin katkılarıyla restore edildi. Daha sonra görevi devraldığımızda , burayı fırın olarak eski işlevine kavuşturmaya karar verdik.Tefriş projesi ile burası restore edildi.Çet tohumundan ve etli hamurdan ekmek yapan çok özel bir fırın olarak faaliyete geçti.İlk ekmek üretimimiz İstanbul’da oldu. Mayıs 2022. Fırın sınırlı kapasite ile hizmet vermiştir.Bu nedenle fırınımız herhangi bir özel duyuru yapmadan kendi müşterilerini oluşturmaya başlamıştır.Maalesef Eylül ayında talihsiz “Yangınla tamamen kullanılamaz hale gelmiştir. Yangının ardından elimizdeki onarım projesini ve eski işlevine kavuşturmak için hazırladığımız tefrişat projesini hızla ortaya çıkardık” dedi.

Başkan Ömer Arısoy, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Savunma Komisyonu’na başvurduk, şimdi arkamda gördüğünüz ocak yeniden yapılıyor. Beden duvarlarının bir kısmı sağlam, onları da restore ediyoruz.” ekmek çeşitleri sadece buğday tohumlarından ekşi maya ile doğal olarak üretiliyordu. Ekmeklerimiz kendi bağımlılıklarını oluşturmaya başlamıştı. Uzmanlar eşliğinde çok titiz bir iş yapıyoruz. 2-3 ay sonra da o mükemmel ekmekleri üretmeye başlayacağız” dedi.

– İstanbul

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu