Haber

Putin’den İstanbul’daki müzakerelere ilişkin yeni açıklama

Rossiya 1 televizyonuna açıklamalarda bulunan Putin, şunları söyledi: Mart 2022’de İstanbul’daRusya ve Ukrayna heyetleri arasında yapılan görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Putin, İstanbul’daki müzakerelerin başarılı olması durumunda olayların olumlu gelişip gelişmeyeceğinin sorulması üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in parlamentodaki partisinin küme lideri David Arahamiya’nın sözlerini hatırlattı.

Arahamiya o zamanlar bunu kendisi söylemişti. Dilini çekmedik. Ne düşündüğünü söyledi. Bunu neden söylediğini bilmiyorum, çok açık sözlü bir insan. Eğer İstanbul’da imzalanan anlaşmaları tam olarak uygulamış olsaydık savaş bir buçuk yıl önce bitecekti. Bunları söyledi” dedi Putin ve şöyle devam etti:

Eğer baltalanmasaydı, Moskova ile Kiev arasındaki İstanbul müzakereleri çatışmaya çok önceden son verebilirdi.

Batı müzakereleri neden sabote etti?

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ınO dönemde Kiev’i ziyaret ettiğini belirten Putin, Batılı ülkelerin Rusya’yı stratejik yenilgiye uğratmak amacıyla müzakereleri baltalamış olabileceğini vurguladı.

Putin, Johnson’ın ziyaret sırasında ‘Rusya’yla son Ukraynalı öldürülene ve zafere ulaşana kadar savaşma’ tavrını ortaya koyduğunu kaydederek, Batı’nın Rusya’yı stratejik bir yenilgiye uğratmayı beklediğini söyledi.

Rus lider konuya ilişkin açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Bu tutum bizzat Batı’da, özellikle de Anglo-Sakson dünyasında sergilendi. Johnson, Washington’a danışmadan kendi inisiyatifiyle Kiev’e gidemezdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, 14 Aralık’taki yılsonu programında Mart 2022’de İstanbul’da olacak Rusya ve Ukrayna Heyetleriİki ülke arasında yürütülen müzakerelerde Ukrayna’nın silahsızlandırılmasına ilişkin konularda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Rus lider, Rusya’nın müzakerelere hazır olduğunu yineleyerek, artık anlaşmaya varılabileceğini ya da sorunun güç kullanılarak çözülebileceğini söyleyerek tercihi Kiev’e bıraktı.

haberarsin.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu