Haber

Yurt dışında 3 bin 461 sandık kurulacak

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Paris’te ikamet eden Türk basın mensuplarıyla bir araya gelerek yurt dışındaki oy kullanma süreçlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tip Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesi Fransa’ya yaptıkları ziyaret kapsamında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) heyetiyle birlikte seçim hazırlıklarını yerinde denetlediklerini anlatan Serim, istişare gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye’nin bu ülkedeki Başkonsolosları ile görüşen Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Ali Onaner ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) daimi temsilcileriyle görüşmeye geldiğini söyledi. ) ve Fransa’da ikamet eden Avrupa Konseyi.

Serim, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın demokratik görevlerini yerine getirebilmeleri için dış temsilciliklerimiz aracılığıyla gerekli tüm desteği veriyoruz.”

“TEMSİLCİLERİMİZE ULAŞILDI”

800 bin Türk’ün yaşadığı Fransa’da 20-24 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi için ikinci sağlık oylamasının hazırlıklarının tamamlandığını belirten Serim, “Dün itibarıyla tüm seçim materyalleri temsilciliklerimize teslim edilmiştir” dedi.

Serim, söz konusu seçim kapsamında 402’si Fransa’da olmak üzere tüm dış temsilciliklerde toplam 3 bin 461 sandık kurulacağını bildirdi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Serim, 397 bin 86 Türk seçmenin bulunduğu Fransa’da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin ikinci tur oylamanın yarın Bordeaux, Lyon, Marsilya, Nantes, Paris ve Strasbourg kentlerinde yapılacağını bildirdi. 20-24 Mayıs 08.00-22.00 ve Mulhouse’da. Ayrıca 20-21 Mayıs tarihlerinde 09.00-21.00’de Orleans ve Clermont-Ferrand şehirlerinde gerçekleştirileceğini kaydetti.

“YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIN SEÇİM HAKLARINI KULLANMASINI ÖNEMSİYORUZ”

Fransa’daki Türk vatandaşlarının demokratik haklarını kullanabilmeleri için Fransız makamlarına gösterdikleri destekten dolayı Fransız makamlarına şükranlarını dile getiren Serim, şunları kaydetti:

Serim, seçimleri bir “demokrasi şöleni” olarak gördüklerini ve yurt dışında yaşayan vatandaşların oy haklarını kullanabilmelerine değer verdiklerinin altını çizdi.

16 İLAVE İHALE MERKEZİ KURULACAK

Seçim merkezlerinde güvenlik önlemlerinin artırıldığına işaret eden Serim, birinci tipte 73 ülkede 167 noktada toplam 5 bin 114 sandık kurulduğunu hatırlattı.

Serim, 2018 Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimlerine göre yurt dışında temel tıpta sandık başına katılım oranının arttığına işaret etti.

Fransa’da ilk turda 197 bin 634 seçmenin sandık başına gittiğini, buradaki seçmen katılım oranının yüzde 49,77 olduğunu belirten Serim, 2018’de Fransa’da bu oranın 46,38 olduğunu sözlerine ekledi.

İkinci tipte de birinci tip seçimde olduğu gibi 16 ek sandık kurulacağını kaydeden Serim, seçime katılımın artmasına katkı sağladıklarını düşündüklerini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu