Teknoloji

Alper Gezeravcı’ya yeni görev

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alper Gezeravcı’yı kabul etti! Öne çıkan anlar

Son dakika haber: İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı, Türk Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atandı.

Konuyla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan karar şöyle:

23 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 6’ncı maddesi uyarınca Türk Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliklerine Alper Gezeravcı, Alper Güzel, Mustafa Arif Karabeyoğlu, Elvan Kuzucu Hıdır, Mustafa Mehmet Nefes ve İsmail Doğan atandı. ve 3 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci ve 3’üncü maddeleri.”



GEZERAVCI TÜRKİYE’NİN İLK İNSANLI UZAY MACERASI İLE TARİH YAZDI

Astronot Alper Gezeravcı’nın 19 Ocak’ta başlayan uzay görevi, bugün Dünya’ya planlanan inişle tamamlanacak. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yaptığı süre boyunca 13 bilimsel deney gerçekleştiren Gezeravcı, Türkiye’nin uzay macerasına dair de farkındalık yarattı.

Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğu, ülke genelinde canlı temaslarla ve çeşitli illerde kurulan uzay çadırlarından (planeteryumlar) coşkuyla izlendi. Bu tarihi günün anısına 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne Türk bayrağı asıldı.

Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, SpaceX’in Dragon kapsülünün 19 Ocak’ta Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatılmasıyla başladı. Gezeravcı’nın uzaydan yaptığı ilk canlı yayındaki sözleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriydi. “Gelecek gökyüzündedir.”cümleydi.

Yaklaşık 36 saat süren yolculuğun ardından UUİ’ye ulaşan 4 kişilik Ax-3 ekibi, istasyonda düzenlenen törenle karşılandı. Tören Axiom Space’in sosyal medya hesaplarından canlı yayınlandı. Gezeravcı, ISS’deki ilk konuşmasında şunları söyledi:

“Türkiye olarak tarihimize bir ilk adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Buradaki bilim ve araştırma çalışmalarına katkı sağlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, emanetini emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına teşekkür ederiz. bize, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü güçlere.” “Devletimize ve milletimize iradesiyle şükranlarımı sunuyorum. Gelecek göklerdedir.”

HIZLA DENEYLERE BAŞLADI

Gezeravcı, alçak dünya yörüngesindeki laboratuvar olarak tanımlanan ISS’ye gittiğinde ilk işi, yanına aldığı deney düzeneklerini Dragon kapsülünden güvenli bir şekilde çıkarıp deney öncesi koruma konumlarına aktarmak oldu.

Daha sonra bilim misyonu çerçevesinde kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar mikro yerçekimi ortamındaki çeşitli çalışmaların reaksiyonlarını gözlemlemeye başlayan Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından hazırlanan 13 deneyi gerçekleştirdi ve TÜBİTAK Uzay Komitesi, burada kaldığı süre boyunca gündemi doğrultusunda.

Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayine yönelik yeni nesil ekipmanlar geliştirme yeteneği, uzay araçlarının tahrik sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi, mikroalg türlerinin sıfır yer çekimi ortamında karbondioksit yakalama performansının ve oksijen üretim yeteneklerinin belirlenmesi, yeni tedaviler ve önleyici tedbirler Dünyada mevcut hastalıklara yönelik önlemler. Mikro yerçekimi ortamında propolisin bakteriler üzerindeki etkisinin araştırılmasına ve geliştirilmesine yönelik deneylerin bilimsel literatüre değerli katkılar sağlaması beklenmektedir.

Gezeravcı’nın 14 gün boyunca gerçekleştirdiği deneyleri ve daha kolay anlaşılabilmesi için terimlerin tanımlarını içeren “Deney Sözlüğü” de TUA’nın sosyal medya hesaplarında günlük olarak paylaşıldı.

ERDOĞAN’LA İLK CANLI GÖRÜŞMESİNİ YAPTI

Gezeravcı, uzaydayken Dünya ile kurduğu canlı bağlantılarla başta gençlerin olmak üzere kamuoyunun uzayla ilgili sorularını yanıtladı, gerçekleştirdiği bilimsel çalışmaları adım adım anlattı.

Alper Gezeravcı, uzay seferi kapsamında ilk görüşmesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptı. Gezeravcı, Erdoğan’ın kendisine “Bütün milletimize ilham kaynağı oldunuz” demesine yanıt olarak şunları söyledi: “Cumhuriyetimizin 100. yılında Türk Yüzyılına adım atarken, bu önemli ve anlamlı görevde ülkemi temsil etmekten ve ISS’de bayrağımızı taşımaktan gurur duyuyorum. Yıllarca uzayı hayal olarak kabul eden ben de dahil. başka uluslara aitti ve bunu hayal etmekten bile çekiniyordu.” “Sizler birçok Türk gencinin ve gelecek nesillerimizin bu hayalini gerçeğe dönüştürdünüz. Kendimize olan güvenimizin artmasını ve güçlenmesini sağladınız.”söz konusu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’la ikinci canlı temasını gerçekleştiren Gezeravcı, “Göreve hazırlık sürecimizde her türlü desteği verdiniz. Karantina sürecinde de heyetinizle büyük nezaket gösterdiniz ve geldiniz.” Karantina tesisine gidip orayı ziyaret ettim. Maneviyatı çok güçlü bir milletin evladı olarak bu ziyaret bana devletimizin desteğini veriyor.” Birinci sınıf ve çok canlandırıcı bir duyguydu.” dedi.

UZAYDA TEKNOFEST DURUŞU

Bakan Kacır’ın isteği üzerine uzayda “TEKNOFEST pozu” ile poz veren Gezeravcı, sosyal medya hesabından şunları paylaştı:

“Ülkemi uluslararası alanda saygın bir bilim ve teknoloji gücü haline getirme yolunda gururla ilerlerken, ay yıldızlı bayrağımızla birlikte bir klasik haline gelen TEKNOFEST pozu da bana eşlik ediyor. Bu ülkenin her çocuğunun bu hikayeden ilham almasını istiyorum. ve geleceğe dair umudunuz olsun.”

Bursa, Samsun, Diyarbakır, Kocaeli, Konya, Balıkesir ve Hatay’da öğrencilerle toplantılar gerçekleştiren Gezeravcı, temasta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gençler için uzaya gitme amacının önemini her fırsatta vurgulayan Gezeravcı, bir astronotun birçok farklı özelliğe sahip olması gerektiğini belirterek bunları soğukkanlılık, eğitim, dil yeterliliği, uçuş deneyimi, fiziksel ve zihinsel sağlık, sabır, azim ve dayanıklılık olarak sıraladı. tutku.

Gezeravcı, “Bugün başladığımız görevler, gelecekte yapabileceğiniz mesleklerin en net işaretidir. Artık ülkemizde, ülkemizde bu yol açıldı. Merak etmeyin. Hedefiniz astronot olmak olduysa, Okuldaki dersler şu anda çok önemli.”söz konusu.

KAYNAK: HABER7

haber-bayramoren.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu