Haber

Altınova’da Bağımsızlığın 101’inci Yılı Coşkuyla Kutlandı

Altınova’da düşman işgalinden kurtuluşun 101. yılı kutlandı.

Kutlamalar sabah resmi törenle başladı ve gün boyu devam etti. Bağımsızlığın yüz birinci yılı gece gündüz düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Altınova Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören; Törene Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, ilçe protokolü, belediye meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Yüzbir yıldır bu onuru yaşadık”

Saygı duruşunun ardından günün anlamı, İstiklal Marşı’nın okunması ve çelenk sunumuyla ilgili konuşma yapan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, 14 Eylül Altınova’nın kurtuluşunun 100’üncü yılı ve 15 Eylül Altınova’nın kurtuluşunun yüz birinci yıl dönümü olduğunu söyledi. Tarihin düşman işgaline karşı kazanılan en değerli zaferlerinden biri olan Eylül Ayvalık, büyük bir coşkuyla kutlandı.

Başkan Mesut Ergin günün anlamına ilişkin konuşmasında şunları söyledi:

“Birinci Dünya Savaşı’ndan mağlup bir devlet olarak ayrılan Osmanlı Devleti, 1918 yılında Mondros Mütarekesini imzalamış ve hemen ardından Türk yurdu İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmiştir. Kurtuluş Savaşı, 30 Ağustos 1922’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İlk hedefimiz Akdeniz’ diyerek, Ege Bölgesi’ni ele geçirmek için İzmir’i işgal eden İngiliz, Fransız, İtalyan ve son olarak Yunan ordusuna karşı Afyon’dan başladı. . 14 gün sonra Altınova’ya vardılar.

Bu süreç aslında Türkiye’yi ve Türk milletini en büyük zaferlerinden birine taşıyan bir süreçti. Bu süreç; Emperyalizme karşı inşa edilmiş ve yıkılmış bir imparatorluktan Cumhuriyetin doğuşuna giden yol olmuştur. Bir milletin tüm kaynaklarının seferber edilmesiyle başlatılan bu hareketle; Önce İzmir 9 Eylül Cumartesi günü düşman işgalinden kurtarıldı, ardından bu kurtuluş destanı çok kısa aralıklarla devam ederek 14 Eylül’de Altınova’da yeniden yazıldı. İzmir’in kurtuluşuna giden yolu açan kahramanlarımızın anısını sonsuza kadar yaşatacağız. O gün Altınova kalbimizdeydi. Bu onuru gururla taşıyoruz, taşımaya devam edeceğiz ve bu anıyı gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni yapacağız.

Bu topraklarda her türlü olumsuz şartlara rağmen yıllar süren direnişin ardından düşman işgalinden kurtulan Altınova halkı, bu koşullar altında çok zor günler ve yıllar geçirmesine rağmen kısa sürede savaş ekonomisini geride bırakmayı başardı. O dönemde ülke ekonomisi tamamen çökmüştü. Çok bilinen bir atasözü vardır; Başım ağrımasın diye biraz. Altınovalılar elindekiyle yetinmeyi biliyordu.

Atatürk’ün bereketli toprakları nedeniyle adını verdiği Altınova’da Altınovalı hemşehrilerim çok kısa bir sürede kendi ayakları üzerinde durdular, tarlasını ektiler, eserini satın aldılar, gerektiğinde tarhana çorbasına kaşığını salladılar ama bugüne kadar dimdik ayakta durabildik.

Bu toprakları sırtında teçhizat taşıyan annelerimize borçluyuz; Yıllarca topların, kurşunların altında tereddüt etmeden savaşan Kuva-yi Milliye mensuplarımıza; Bunu milletimize, atalarımıza, dedelerimize borçluyuz, bunun her zaman bilincindeyiz. Biz bu borcumuzu Ulu Önder Mustafa Kemal’in değerli evlatları olarak çok çalışarak, çok üreterek ödedik ve ödemeye de sonsuza kadar devam edeceğiz.

Bölgenin en verimli topraklarına hakim olan; Mustafa Kemal Atatürk’ün isim değişikliği anlamını tam anlamıyla taşıyan Altınova, Kuzey Ege’nin en özel yerlerinden biridir. Altınova tarlasından, bağından, taşından, toprağından, ormanından, denizinden ve vatanından vazgeçmeyenlerin Kuva-yi milletinin şehridir. Altınova, Kuva-yi Milliyecilerin tarihidir. Üç buçuk yıldır direnişin yuvasıdır. Tarihteki kurtuluş sürecimizin başından sonuna kadar hikayenin temel taşlarından biri olan, her koşulda ayakta kalan bu coğrafyanın kadim halkına, düşman işgalinden kurtuluşumuzun 101. yılı kutlu olsun.

Kurtuluş Savaşı’nda Türk milleti Mustafa Kemal’in peşinden gitmiş ve Anadolu toprakları düşman işgalinden kurtarılmıştır. Bu topraklarda özgürce yaşıyorsak, topraklarımızı grup halinde hasat ediyorsak, ay yıldızlı bayrağımız altında kardeşlik, birlik ve beraberlik içinde yaşıyorsak, bunu o günün savaşlarını kanlarıyla, canlarıyla kazanan o kahraman askerlere ve kahraman kadınlara borçluyuz. hayatları. Çok şükür, Büyük Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923’te kurduğu Cumhuriyet ile hepimizi tek çatı altında birleştirmiştir.

Buradan bir kez daha sesleniyorum: Altınova’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılı kutlu olsun, bu günü daha nice yıllar kutlamayı temenni ediyor, değerli Altınovalı hemşerilerime sağlıklı, huzurlu, bereketli günler diliyorum.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habermengen.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu