Ekonomi

Bina Tamamlama Sigortası OVP’ye Dahil Edilecek

Maher Holding Sigorta Kümeleme Lideri Ahmet Yaşar, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programa (OVP) göre bina tamamlama sigortalarının yaygınlaştırılacağını belirterek, bina tamamlama sigortalarının OVP’ye dahil edilmesini özellikle mali açıdan memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. afet hazırlığı.

Quick Sigorta açıklamasına göre 2024-2026 dönemini kapsayan OVP kapsamına bina tamamlama sigortası da dahil edildi. Programa göre bina tamamlama sigortasının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

Sigortanın otokontrol rolünün uygulamaya konularak inşaat kalitesinin artırılması amacıyla, inşaat kontrol sürecinde yer alan kişi ve kuruluşların mesleki sorumluluk sigortaları ile inşaat müteahhitlerinin inşaat sorumluluk sigortaları yaygınlaştırılacaktır.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ahmet Yaşar, bina ve sigorta kavramlarının birbirinden ayrı tutulamayacağını vurgulayarak, bina tamamlama sigortasının hem depreme dayanıklı konut üretiminde hem de kentsel dönüşümde kritik bir değere sahip olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Bir projeden ev satın almanın ya da arsa karşılığında ev sahibi olmanın en büyük risklerinden biri binanın ya da projenin tamamlanamayacak olmasıdır. Bu tür endişelerin yaşanmaması adına, o bina için bina tamamlama sigortasının yaptırılması durumunda; Yüklenicinin satın alma sürecinden önce yapması durumunda tüm bu endişeler gereksiz olacaktır.Bina tamamlama sigortası ile sigorta Şirket, sigortalayacağı inşaat firmasının mali yapısını ve tecrübesini inceleyecektir.Sigortacı inşaat firmasını riskli görüp tamamlayamayacağına karar verirse projeyi sigortalatmayacak veya ek teminat talep etmeyecektir.Riskli görmediği takdirde bina tamamlama sigortası yaptıracaktır.İnşaat süresi boyunca şirketin sigortacıya, mali yapısına karşı yükümlülüklerini yerine getirmemesi, Yüklenicinin girişimde bulunması halinde Malzemelerin bozulması veya eksik kullanılması halinde sigorta şirketi sözleşmeyi feshedecek ve yetkili makamlara bildirimde bulunacaktır. İnşaat süresince müteahhidin iflas etmesi ve evleri sahiplerine teslim edememesi durumunda sigorta şirketi devreye girecek ve tüketici o tarihe kadar ev için ödediği bedelin tamamını ödeyecek. “veya sigorta şirketi inşaatın tamamlanmasını sağlayacak ve evi tüketiciye teslim edecek.”

“Bina tamamlama sigortası kentsel dönüşüm sürecinde kritik öneme sahip”

Ahmet Yaşar, kentsel dönüşüm sürecinde bina tamamlama sigortasının kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de kentsel dönüşüm projelerinde yaygın olarak kullanılan arsa payı ve kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde riskin arsa sahiplerinde olduğunu belirtti.

Müteahhitlerin ve finans kuruluşlarının üstlendiği riskin düşük olduğuna dikkat çeken Yaşar, “Arsa sahipleri zaman zaman daha fazla getiri talep ederek risklerini artırabiliyor. Ancak kentsel dönüşüme tabi projelerde arsa sahipleri genellikle toplumun kesimlerinden geliyor. Gelir düzeyi yüksek olmayan ve taşıdıkları risk açısından “Risk oluştuğunda uğrayacakları kayıplar açısından korunması gereken kesimlerdir. Bu risklerin kontrol altında tutulması ve oluşabilecek zararların karşılanması açısından sigorta şirketleri ve bina tamamlama sigortası en gerçekçi araçlardır. Sigorta şirketlerinin dahil olmadığı kentsel dönüşüm projeleri ülkemizde sistemik riskler oluşturabilir.” değerlendirmesini yaptı.

Bina tamamlama sigortasının 2018 yılından bu yana uygulandığını ancak sigorta sürecinde bazı sorunlar yaşandığını belirten Yaşar, sigortanın Ticaret Bakanlığı kapsamında getirilerek maketten ev satışına yönelik hayata geçirildiğini ancak kentsel dönüşümün yaşandığını belirtti. bugün gündemde.

Yaşar şunları söyledi:

“Kentsel dönüşüm Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konusu. Bakanlık da bina tamamlama sigortasının kullanılmasına imkan verecek düzenleme bekliyor. Türkiye Sigorta Birliği, SEDDK ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar konuyla ilgili tamamlanacak. SEDDK düzenlemelerini kısa sürede tamamlayacak diye düşünüyorum. Taslak paket halinde kamuoyuna sunulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın beklediği düzenlemeler hayata geçirilecek ve önündeki engeller kaldırılacak. kaldırıldı.

Bir sakıncası ise bankalara karşı haksız rekabetin önlenmesi amacıyla kefalet ve bina tamamlama kefalet sigortalarında alınacak ipotek ve rehinlere vergi ve harç muafiyeti getirilmesidir. Bu iki düzenleme yapıldığında bina tamamlama sigortasının önünde hiçbir engel kalmayacağını düşünüyorum. “Bu açıdan değerlendirildiğinde bina tamamlama sigortasının Orta Vadeli Program’da yer alması kritik önem taşıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu