Haber

CHP aday listesinde dikkat çeken isimler! Cüppesini çıkarır çıkarmaz…

  • Haber7-Özel

14 Mayısseçtikleri için 2 aydan itibaren Kısa bir süre olsa da milletvekili aday listeleri hazırlanmaya devam ediyor. Tarafların büyük emek harcayarak oluşturmaya çalıştıkları listelerdeki isimler, geçmişten günümüze pek çok görüntüyü açıklamaya yardımcı oluyor. Milletvekili adayı adayılistelere bakarken AK Parti’yargıya yön vermekle suçladı. CHP’liYargıyı nasıl arka bahçeye çevirdiği ortaya çıkıyor.

BAROCULAR CHP’DEN LİSTEYE GİRDİ

Barolar CHP’liArka bahçesine dönen isimlerden bazıları. CHP’li Milletvekilliği için aday gösterildiler. Birçok ilde baro başkanı milletvekili adayı adaylığı CHP Genel Merkeziresmi olarak bildirildi.

BAŞÖRTÜSÜ EKSENİ EMİNAĞAOĞLU

Bu isimlerin başında başörtüsü zıt okunuşuyla tanınırlar. Eski Cumhuriyet Savcısı ve Hakimler ve Savcılar Derneği (YARSAV) eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlugeliyor Eski Cumhuriyet Savcısı Eminağaoğlu CHP’den milletvekili adayı oldu. Eminağaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’ye getirilen başörtüsü özgürlüğü döneminde atılan adımlara büyük zorluklarla karşı çıkan isimler arasında yer aldı. Ortaöğretimde öğrencilerin başörtüsü takabileceklerine ilişkin düzenlemeyi hedef alarak Danıştay’a dava açtı. Eminağaoğlu,Dilekçesinde oğlunu örnek vererek durumdan olumsuz etkileneceğini belirtmiştir.

Eminağaoğlu, başörtüsüne karşı imza kampanyasında şu ifadelere yer verdi:
“Karma eğitim nedeniyle kız öğrencilerle aynı ortamı paylaşan oğlum, kız öğrenciler için yaratılan geniş çevrenin dışında kalamadığı için doğrudan dini uygulamalarının etkisi altında kalmakta ve bu düzenlemeden doğrudan etkilenmektedir”

Öte yandan Eminağaoğlu, HDP’ye yapılan devlet yardımının askıya alınmasına da karşı çıktı.

BARO BAŞKANLARI SIRADA

CHP listelerinden milletvekili olmak CHP Genel MerkeziTürkiye’ye başvuran baro başkanları şöyle sıralanıyor;

  • Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı ve eski Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez
  • Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun
  • Mersin Barosu Başkanı Alim Yeşilboğaz
  • Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir
  • Kocaeli Barosu Başkanı Tamer Solakoğlu
  • Kocaeli Barosu Başkanı Fahri Örengül
  • Antalya Barosu Eski Başkanı Polat Balkan
  • Eski Bursa Barosu Başkanı Asude Şenol

GEÇMİŞ DÖNEMDE OLAMAYANLAR TEKRAR ADAY

Diğer taraftan CHP vekiliBaro başkanlarının da kaçmasına izin vermiyor ki bunu yapamıyor. CHP 27. dönem milletvekili Parti Meclisi üyesi olamayan avukatları da takdir etti. CHP’liler. 28. dönemdeYeniden adaylık başvurusunda bulundu.

Bu avukatların isimleri şöyle sıralanıyor;

  • Ankara Barosu Başkanı Hakkı Süha Okay
  • Avukat Umut Akdoğan
  • Avukat Hasan Efe Uyar
  • Avukat Gökhan Günaydın
  • Avukat Sevgi Kılıç
  • Hukuk müşaviri Gizem Özcan

İNÖNÜ VE ECEVİT’İN AVUKATI BAŞKAN OLDU

CHP’nin yargıyı en etkin ve arka bahçesinde kullanmasının en net örneklerinden biri geçmişte unutulmuş bir örnektir. İlk kez 1953 yılında kurulan CHP Genel Merkez Gençlik Kolları’nın 15 üyesinden biri olan Yekta Güngör Özden, CHP Genel Başkanı İsmet İnönü ile eski CHP üyesi Bülent Ecevit’in avukatı ve CHP Genel Başkanlığı hukuk danışmanıydı. Anayasa Mahkemesi’nden. yapılmış. Özden, 2 Mart 1988’de Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcılığına, ilk kez 8 Mayıs 1991’de Anayasa Mahkemesi Başkanlığına, ikinci kez 25 Mayıs 1995’te atandı.

CHP’den Yargıda Takımlaşma İtirafı

Geçmişte Eski CHP Milletvekili Barış YarkadaşAvukatlıktan geçiş yoluyla Adalet Bakanlığı tarafından kazanılmış 900 yargıçtan 800’ü ‘M’ olduğunu savundu. Bu tezin saçmalık olduğu ortaya çıktıktan sonra AK Parti üyesi AK Parti’ye üye oldu. CHP’li‘Yargıda en çok takımlaşan parti’ olduğu belirlendi.

İddiaya ilişkin olarak, DYP-SHP iktidarları döneminde Adalet Bakanlıklarına SHP ve CHP’li isimler getirilirken, dönemin Adalet Bakanları Seyfi Oktay ve Mehmet Moğultay, hakim ve savcı kadrolarını kendi partilerinin sempatizanlarıyla doldurdu. Dönemin Adalet Bakanı Mehmet Moğoltay, yargıdaki kadrolaşmayı itiraf etti, “Evet, devletten 5 bin kadroyu sınavlarla işe aldım. Doğu ve Güneydoğu’dan gelenler aç mı, işsiz mi kalsın? Bu kadroları kendi örgütüme değil de milliyetçilere mi vermeliyim? Seyfi Oktay ve ben görev sürem boyunca iki bin hakim aldık. Aldığımız bu kadrolar gelecekte yeşerecek demokrat insanlardır. Yaptığım şey suçsa, işlemeye devam edeceğim. Pes etmeyeceğim, bu makamdan da ayrılmayacağım”Sözleriyle kadrolu olduğunu itiraf etti.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu