Haber

Eski İsrail Savunma Bakanı Gantz, Biden’ın hükümete uyarı mesajı gönderdiğini söyledi

Eski İsrail Savunma Bakanı ve muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, ABD Lideri Joe Biden’ın açıklamasının İsrail hükümetine bir uyarı mesajı olduğunu belirtti.

Gantz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Biden’ın İsrail hükümetine yönelik eleştirilerini değerlendirdi.

Biden’ın açıklamalarıyla ilgili yorum yapan Gantz, şunları söyledi:

“ABD Başkanı Joe Biden, İsrail hükümetine acil bir uyarı mesajı gönderdi. En önemli müttefikimiz ve en iyi dostumuz olan ABD ile ilişkileri bozmak stratejik bir saldırıdır. Netanyahu, durumu düzeltmek ve İsrail’i korumak için hızla harekete geçmek için yasa müzakeresi yaptı. bu değerlerin temeli olan demokrasi onların takımına öncülük etmelidir.”

Gantz, Başbakan Benjamin Netanyahu’yu görevden aldığı Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevine iade etmeye çağırdı.

ABD Başkanı Joe Biden, Salı günü basına yaptığı açıklamada, İsrail’in bu yolda devam etmesinin mümkün olmadığını ve bunun büyük endişe yarattığını söyledi. Biden, Netanyahu’yu yakın dönemde Washington’a davet etmeyi düşünmediğini de söyledi.

Netanyahu hükümetinin tartışmalı ‘yargı reformu’

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sona erdirecek ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltacak bir yasa tasarısını planladıklarını duyurdu.

Yargının yetkisini azaltan bu adım, İsrail’in en yüksek yargı mercii olarak görev yapan Yüksek Mahkeme’nin, Meclis’in çıkardığı yasaları bozma ve yargıç atamalarında söz sahibi olma yetkisini elinden aldığından, İsrail kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açtı.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine yönelik itirazlarını yazılı olarak sunarken, korkularının “kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve kişi haklarının korunması”nın bozulmasına odaklandığını paylaştı.

2 aydan fazla bir süredir, özellikle Tel Aviv’de ülke genelinde on ila yüzbinlerce İsrailli, hükümetin yargı düzenlemelerine karşı kitlesel protestolar düzenliyor.

İsrail polisinin, özellikle Tel Aviv’deki kitlesel protestolara “sivil itaatsizlik” davetiyle müdahalede sert yöntemlere başvurma konusundaki isteksizliği, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamara Ben-Gvir ile İsrail arasında gerginliğe neden oldu. Polis kuvveti.

Başkan Isaac Herzog, hükümetin ülkedeki yargı düzenlemesinin yol açtığı durumu “çok tehlikeli ve endişe verici” olarak nitelendirdi. Netanyahu hükümeti, muhalefeti müzakere davetlerine cevap vermemekle suçladı ve muhalefet liderleri, söz konusu düzenlemeye ilişkin kararın hukuki sürecini durdurmadan müzakereleri reddettiklerini açıkladı.

serik-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu