Ekonomi

Küresel piyasalarda ABD enflasyonunun artçı şokları

ABD enflasyonunun beklentileri aşması üzerine hisse senedi ve tahvil piyasaları geriledi. S&P 500 rekor seviyelerden 5.000 puanın altına gerileyerek günlük yüzde 1,4 düşüşle Eylül 2022’den bu yana en kötü TÜFE veri günü performansını gösterdi.

Düşüşte faize duyarlı inşaat ve bankacılık sektörleri etkili oldu. Hisse senedi piyasaları için “korku” göstergesi olarak kabul edilen VIX, Salı günü Ekim ayından bu yana en yüksek günlük yükselişini kaydetti.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi 14 baz puan artışla yüzde 4,31’e yükselirken, reel tahvil getirisi ise yüzde 2’ye ulaştı. Temmuz ayı swap piyasalarında faiz indirimleriyle öne çıkarken, önceki aylarda indirim ihtimali daha düşük olarak fiyatlandı.

Asya Pasifik endeksleri de Wall Street’in kayıplarını takip ediyor. Japon Topix ve Güney Koreli Kospi yüzde 1’in üzerinde kayıp yaşarken, tatilden dönen Hong Kong’daki Hang Seng erken kayıplarını silip pozitife döndü. Dolar da TÜFE verisinin ardından yükselişe geçti. Bloomberg Dolar Endeksi Salı günü yüzde 0,6 artışla 1.250 puana ulaşarak Kasım 2023’ten bu yana en yüksek kapanış seviyesine ulaştı.

“PCE daha önemli”

ABD’de TÜFE’nin aylık ve yıllık beklentilerin üzerinde artması ve aylık çekirdek TÜFE’nin son sekiz ayın en güçlü artışını kaydetmesinin ardından ünlü yatırımcı Jeffrey Gundlach, PCE verilerinin önemine dikkat çekti.

Gundlach, bu noktada Fed için TÜFE yerine kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin (PCE) daha değerli olduğunu belirtti.

CNBC’ye konuşan Gundlach, 29 Şubat’ta açıklanacak PCE verilerinin üst sıralarda yer almayacağını ve Fed’in faiz indirimini tartışmasına neden olacağını savundu. Buna rağmen Gundlach, piyasanın faiz indirimlerini “aşırı fiyatlandırdığını” belirterek, faiz indirimlerinin Haziran ayında başlayacağını öne sürdü.

borajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu