Ekonomi

Türkiye’nin CDS notlarının daha da düşmesi bekleniyor

Türkiye’nin 5 yıllık risk primi (CDS) 348,2’ye, 6 aylık CDS’si ise 44,07 puana geriledi.

Ekonomist Prof. Mahmut Demirbaş, Türkiye’nin kısa ve orta vadeli borç ödeme sorununun artık söz konusu olmadığını, kredi risk primi (CDS) skorlarının düşüş eğilimi gösterdiğini belirtti.

Demirbaş, kısa vadeli 6 aylık CDS puanının 30’a, orta vadeli 5 yıllık CDS puanının ise 120’ye düşmesinin beklendiğini belirtti.

“Türkiye adına çok olumlu bir gelişme”

Bu olumlu durumu, başta Brent petrol ve ham petrol olmak üzere emtia piyasasındaki düşüş eğilimiyle birlikte değerlendiren Demirbaş, şu açıklamalarda bulundu:

Türkiye’nin kısa ve orta vadeli borç ödeme sorunu söz konusu değildir. CDS puanları düşüş eğilimi gösteriyor. Bu olumlu durumu, başta Brent petrol ve ham petrol olmak üzere emtia piyasasındaki düşüş eğilimiyle birlikte değerlendirecek olursak; Türkiye açısından çok olumlu bir gelişme olacak. Kamu artışlarının enflasyondaki payı son derece önemlidir. Kamu enflasyonunu etkileyen faktörler ortadan kaldırılabilirse enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedilebilir.

“Türkiye’ye sermaye akışı hızlanacak”

Bunun sonucunda negatif reel faiz ortadan kalkıyor. Negatif reel faizden kurtulmak CDS puanlarını daha da düşürecek ve aynı zamanda ülkeye sermaye akışını hızlandıracaktır.

Faiz ve yatırım ortamı arasındaki ilişki

Sermaye akışının hızlanması döviz kurlarına karşı koruma sağlayacak ve faiz oranlarının aşağı yönlü hareket etmesine olanak sağlayacaktır. Faiz oranlarının düşmesi, yatırım ortamının iyileşmesi ve piyasaların normale dönmesi anlamına geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu