Teknoloji

Uzamsal ses nedir? Uzamsal ses için yeni bir kulaklık almaya değer mi?

iPhone 15 Pro Max gibi yeni bir iPhone veya yeni bir çift Apple kulaklık satın aldıysanız muhtemelen uzaysal ses Bu konuda övgüler duymuş olabilirsiniz. Tamam, Apple’ın bahsettiği şey bu. Uzamsal ses nedir?

Uzamsal ses ilk olarak filmlerinizi ve görsellerinizi daha sürükleyici hale getirmenin bir yolu olarak tanıtıldı. orijinal AirPods Pro ve AirPods Max’te görünmeye başladı. Ancak artık Apple ve diğer şirketler, mekansal ses içeriğini Apple Music dahil diğer uygulamalara da genişletti. Uzamsal ses, temel olarak Apple’ın sürükleyici 360 derecelik ses yaklaşımını markalaştırma yoludur. . Apple, teknolojiye mekansal ses adını veren tek şirket değil, bu nedenle bunu başka bir yerde duyduğunuzda biraz kafa karıştırıcı olabilir. Fakat temelde aynı fikirde olduklarını söyleyebiliriz.

Eğer bu alıştığımız eski şeyse sesi çevrelemek Birbirlerine benzediklerini düşünüyorsanız yanılmıyorsunuz. Uzamsal ses aslında aynı şeydir. Ancak Apple’ın son yıllarda en yeni AirPods Pro ve AirPods Max’e yerleştirdiği teknoloji bundan biraz daha fazlasını sunarak sesler için yerinde bir temas noktası oluşturmanıza olanak tanıyor. Bu şekilde etrafınızı sarmak yerine etrafta dolaşabilir ve sesleri duyabilirsiniz. 3D sesi gerçek anlamda deneyimleyebilirsiniz.

Bazı içerikler normal surround ses gibi davranarak hangi yönden geldiklerine bağlı olarak size farklı efektler için farklı ses seviyeleri verirken, uzamsal ses aynı zamanda akıllı cihazınızı bir nokta olarak kullanmanıza olanak tanıyan sanal bir 3D ortam oluşturma yeteneğine de sahiptir. temas kurun ve ardından dinlediğiniz seslerin doğrudan içinde olduğunuzu hissedin. mal sahibi.

Bu nedenle, tam uzamsal ses takviyesine sahip bazı içerikler, başınızı çevirip sesin geldiği yeri değiştirmenize olanak tanır. Örneğin, bir aksiyon filmi izlediğinizi ve bağırışlar ve sağa doğru koşma sesi duyduğunuzu hayal edin. Uzamsal ses kapalıyken başınızı sağa çevirdiğinizde sesin tarafı, açıkken sağınızda, önünüzde olacak şekilde değişecektir.

Bu, 3D surround sesi taklit eden sürükleyici bir deneyim yaratarak başınızı çevirmenize ve başınızı nasıl hareket ettirdiğinize bağlı olarak sesin sola, sağa veya yukarı ve aşağı hareketini dinlemenize olanak tanır. Bu teknoloji Apple’ın uzamsal ses teknolojisine dayanmaktadır Dolby Atmosiçinde de kullanıldığını belirtmekte fayda var.

En yeni AirPod’lar gibi bazı kulaklıklarda bu hareket, kulaklıkların içindeki sensörler ve jiroskoplar sayesinde mümkün oluyor. Diğerleri ise 3D ses üretmek için tamamen sanal bir sistem kullanıyor. Gelecekte, daha sürükleyici bir dinleme deneyimi sağlamak için tam jiroskoplu daha fazla kulaklık ve kulak içi kulaklıkların piyasaya sürüleceğini göreceğiz.

Sonuç olarak, uzamsal ses, sesi daha sürükleyici kılan gerçekten harika bir özelliktir. Ancak hali hazırda çalışan bir kulaklığınız varsa sırf bu özelliği için yeni bir kulaklık almanıza değmeyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu