Sağlık

TikTok’ta Bir Kadının Kolon Kanseri Olduğunu Nasıl Anladığına İlişkin Videosu Zirvede!

31 yaşındaki Bri Mahon’un TikTok üzerinden paylaştığı ve erken kolon kanseri teşhisi konulduğu görüntü gündem oldu. Videoyu izleyen birçok hanım kolon kanseri ile ilgili deneyimlerini ve erken teşhis için semptomlarını paylaştı.

Kaynak:https://www.buzzfeed.com/meganeliscom…

Kolon kanseri, dünya çapında erkekleri ve kadınları etkileyen yaygın bir kanser türüdür, ancak bazı belirti ve riskleri görmezden gelmek veya yanlış yorumlamak kolaydır.

Bunun nedeni, semptomların genellikle belirsiz olması ve yanıltıcı olabilecek diğer durumlarla kolayca karıştırılabilmesi olabilir. Kolon kanseri belirtileri genellikle düzensiz bağırsak hareketleri, yorgunluk, kilo kaybı ve dışkıda kan olarak kendini gösterir. Ancak bu belirtiler, gerginlik, sindirim rahatsızlıkları veya diğer sağlık sorunları nedeniyle aldatıcı olabilir.

Gözlerin arkasında kolon kanseri olması yaşamı tehdit eden bir kusur olabilir.

Çünkü kolon kanseri belirtileri ortaya çıktığında genellikle ileri evrededir. Erken teşhis, tedavinin başarısında kritik bir rol oynar ve hayatta kalma oranını önemli ölçüde artırabilir. Bu nedenle bu belirtiler ciddiye alınmalı ve bir sağlık profesyoneli ile paylaşılmalıdır.

Bu yıl 31 yaşındaki Bri Mahon kolon kanseri teşhisini ve semptomlarını paylaştı.

California, Newport Beach’te yaşayan genç bir ikiz annesi Bri Mahon, son birkaç yılda sindirim sıkıntısı yaşamaya başladı. Ama bunu irritabl bağırsak sendromu (IBS) olarak düşündü.

Daha sonra kaygı düzeylerinde bir artış fark etti ve ciddi bir yorgunluk yaşadı. Ancak tüm bunlara rağmen bu semptomların kolon kanserinin erken belirtileri olduğunun farkında değildi.

“Panik atak geçiriyordum ve sanırım bunun nedeni vücudumun gerçekten çok yorgun olması ve tümörün büyümesiyle mücadele etmesiydi.”

Sindirim sorunlarını bir süre görmezden gelen ve şiddetli gerginlik ve yorgunluk yaşayan Bri, sonunda dışkısında bariz kan belirtisini fark etti.

Ancak bunun hamilelikten sonra yaşadığı gerginlik ve yorgunluktan kaynaklandığını düşündü. Ancak dışkısında daha sık kan görmeye başladığında, durum hakkında bir sağlık uzmanına danışması gerektiğini fark etti.

Bri’nin doktoru, onun dışkısında düzenli olarak kan bulduğunu öğrendiğinde, onu bir gastroenteroloğa sevk etti.

Bu uzman kolonoskopi yaptı ve Bri’ye on biyopsi yapıldı. Bu biyopsiler sonucunda Bri’ye kolon kanseri teşhisi konuldu. Bu aslında erken belirtileri fark etmenin ve bir sağlık uzmanına danışmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Bri’nin hikayesini TikTok’ta paylaşmak, sosyal medya kullanıcıları arasında büyük bir etki yarattı ve kolon kanseri semptomları hakkında daha fazla farkındalık yarattı.

Pek çok insan, benzer semptomlara sahip başkalarına yardımcı olmak için kendi kanser hikayelerini ve kendi deneyimlerini paylaştı.

“6 yıl önce 3. evre kolon kanseri oldum. Şimdi tamamen sağlıklıyım. İkizlerim var ve aynı semptomlar. Tekrar sağlıklı olacaksın!”

“23 yaşımdayken kolonoskopi yaptırmak istedim ve prekanseröz bir polip tespit ettiler. Hasta olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka test yaptırın.”

“Sağlık söz konusu olduğunda o kadar aldanıyoruz ki, bir şeyler ters gittiğinde hemen bunun stres olduğunu düşünüyoruz. Her zaman kendi doktorunuz olun ve test yaptırın.”

2014’ten beri çalışan kurul onaylı bir hematolog / onkolog olan Doktor Amit Garg’a göre kolon kanseri erken teşhis edilebilir.

‘Yaygın semptomlar karın ağrısı, ishal, rektal kanama ve açıklanamayan demir eksikliğini içerir’

Dr. Garg, bu kanser türüne yakalanma olasılığını artırabilecek bazı faktörleri de paylaştı.

Kolorektal kanser için bilinen risk faktörleri arasında kalıtsal sendromlar (Lynch Sendromu, Adenomatöz polipozis sendromu), kolorektal kanser öyküsü olan kişiler ve inflamatuar bağırsak hastalığı (Crohn hastalığı, Ülseratif kolit) yer alır. Kolorektal kanser riskini arttırdığı gözlemlenmiştir ancak tarama kılavuzlarını etkilemeyen risk faktörleri de vardır: obezite, diyabet, kırmızı ve işlenmiş et, tütün ve alkol kullanımı.’

Kolon kanseri riskiniz konusunda endişeleriniz varsa Dr. Garg, bazı yaşam tarzı değişikliklerinin bunu önlemeye yardımcı olabileceğini ekliyor.

Koruyucu faktörler, lif açısından zengin bir diyet olan fiziksel aktiviteyi içerir. Aspirin ve NSAID kullanımının kolon adenomlarını azalttığı ve uzun vadede kolorektal kanser riskini azalttığı gözlemlenmiştir.’

Bri Mahon’un bu kalbi dünyadaki tüm hanımlara kalp verdi.

Kolon kanserinden şüpheleniyorsanız bir uzmana danışmanız en doğrusu olacaktır.

habercaybasi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu