Sağlık

Diyabet en çok gözleri etkiliyor

ANKARA (İGFA) –Türk Oftalmoloji Derneği Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birimi Lideri Prof. Diyabet hastalarının, gözlerinden herhangi bir şikayeti olmasa bile yılda en az bir kez göz doktoruna başvurmaları gerektiği belirtildi.

DİYABETTE AVRUPA LİDERİYİZ

Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birim Lideri Prof. Türkiye’de 20-79 yaş arası diyabet hastası olan bu sayı, toplam yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15’ine karşılık geliyor ve bu oran ile Türkiye, diyabet görülme oranının en yüksek olduğu ülke konumunda. Yüksek bir Avrupa ülkesi olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Nurten Ünlü, diyabetin gözlerimizi geçici görme değişikliklerinden kalıcı görme kaybına kadar çok çeşitli şekillerde etkileyeceğini belirtti. Şeker hastalarında kataraktın daha sık görüldüğünü, hastaların çift görmeden de şikayetçi olabileceğini belirtti. Ayrıca diyabetik retinopati adı verilen durumun gelişmesi sonucunda retina kan damarlarında hasar oluşması ve olağandışı yeni kan damarlarının oluşmasının görme kaybına neden olabileceğini söyledi. “Diyabetik makula ödemi, diyabetik retinopatinin seyri sırasında herhangi bir zamanda zayıflamış damarlardan sızan kan ve sıvının makula adı verilen görme merkezinde birikmesidir.” Bilgi veren Ünlü, şöyle devam etti:

“Diyabetin süresi uzadıkça diyabetik retinopatiye bağlı görme kaybı riski de artıyor. Diyabete eşlik eden diğer risk faktörleri: yüksek tansiyon, yüksek kolesterol düzeyleri, obezite, böbrek hastalığı, anemi, uyku apnesi ve hamilelik. Diyabetik maküla ödeminin belirtileri bulanık görme, renkleri soluk görme, farklı şekil ve büyüklükteki nesneleri görme, görme alanında siyah noktalar, düz çizgileri dalgalı veya kırık görmedir. Diyabet hastalarında görme bozukluğu ve körlüğe neden olabilen diyabetik makula ödemi, hastaların yaşam kalitesini açıkça bozmakta ve hem hastalığın kendisi hem de diyabetle baş etme yeteneğini azaltmaktadır. Diyabetik maküla ödemi özellikle üretken yaştaki kişilerde görüldüğü için hem bireye hem de topluma büyük bir yük getirmektedir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu