Ekonomi

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu heyecanla takip edildi

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu heyecanla takip edildi. İstanbullu vatandaşlar uzay yolculuğunu Taksim’e kurulan dev ekranda takip ederken, bazı vatandaşlar da Galata Köprüsü’nde balık tutarken uzay yolculuğunu heyecanla takip etti.

Ulusal Uzay Programı’nın ilk ayağı olan “ilk insanlı uzay görevi” kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın yolculuğu vatandaşlar tarafından heyecanla takip edildi. Taksim’e kurulan dev ekranda yolculuğu canlı izleyen vatandaşlar, 10’dan geri sayarak tarihi ana tanıklık etti. Bazı vatandaşlar yolculuğu heyecan ve coşkuyla takip ederken, bazı vatandaşların ise duygusal anlar yaşadığı kameralara yansıdı.

Falcon 9 roketi, ABD yerel saatiyle 16.49’da (00.49 Türk lirası) Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatıldı.

Yolculuk yaklaşık 36 saat sürecek

ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatma sürecinin ardından Dragon kapsülünün 20 Ocak’ta TSİ 13.15’te uluslararası uzay istasyonuna kenetlenmesi bekleniyor.

Türkiye’nin ilk astronotu uzayda 13 deney yapacak

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzayda 13 deney yapması bekleniyor. Bu deneylerin bir kısmı mikro yerçekimi ve uzay ortamlarında insan genetiği, insan sağlığı ve biyoloji gibi alanlarda gerçekleştirilecek.

“Balık tutmaya ve uzay yolculuğunu izlemeye geldik”

Galata Köprüsü’ne balık tutmak için geldiğini, aynı zamanda Türkiye’nin ilk uzay yolculuğunu da takip ettiğini belirten Hüseyin Yıldırak, “İkimiz de balık tutmaya ve uzay yolculuğunu izlemeye geldik. Arkadaşımla takip ediyoruz. Orada olamasak da, Buradan eşlik edin. Yaşattığımız bu gururdan dolayı herkese teşekkür ediyoruz.” “Teşekkür ederim. 20 yaşındayım, daha önce böyle bir şey görmedim. Ülkemizde görülmedi. O yüzden devletimizin yanında olmamız gerekiyor. Ülkemize 100. yıl dönümünün hayırlı olmasını diliyorum. Milletimiz devletimizin yanında olduğu sürece bu başarılar devam edecektir” dedi.

“Uzaya giden insanları televizyondan izlerdik.”

Taksim Meydanı’ndaki uzay yolculuğunu takip etmek için geldiğini vurgulayan bir vatandaş, “Saat 10’dan beri burada uçağı bekliyoruz. Duygulanmamak mümkün değil. Uzaya giden insanları izlerdik. Televizyonda ama artık kendi ülkemizin vatandaşlarıyla vedalaşıyoruz. Ben buraya çocuklarımla geldim.” – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu